Afdragsfrie lån kan presse lejepriserne på boliger

Jeg bor til leje... Det kan blive både billigere og nemmere at leje boligen, fordi de afdragsfrie lån sætter flere i stand til at købe i stedet for at leje.

Læs mere
Fold sammen
Prisen for at leje en bolig kan blive presset ned fremover. Der er også udsigt til, at ventelisterne til almene boliger eller andre lejeboliger kan blive kortere.

Årsagen er de nye afdragsfrie lån. De har gjort det historisk billigt at købe hus eller lejlighed, og det får nu flere til at købe bolig i stedet for at leje.

Kommunikationschef Preben Angelo fra Home siger, at både det private udlejningsmarked og almene boliger presses af afdragsfrie lån.

»Der er en klar tendens til, at lejeboligen er ved at blive den store taber i flere områder. Den månedlige ydelse for en lejebolig kommer i dag tæt på en tilsvarende ejerbolig, og stillet over for det valg vælger danskerne lige nu at købe frem for at leje.«

Direktør Henning Andersen Boligselskabet AKB, som udlejer 17.000 lejligheder især omkring København, medgiver, at lån uden afdrag måske på sigt vil presse udlejningsmarkedet.

»Men det kræver en pæn sum penge til udbetalingen at købe bolig. Det har alle ikke. Samtidig er der stadig en række fordele ved at leje frem for at eje. Man kan eksempelvis let fraflytte boligen uden store salgsomkostninger, ligesom man ikke risikerer at lide økonomisk tab, hvis boligpriserne skulle falde,« siger han.

Nyt marked for mæglere
Danmarks største almene boligselskab DAB advarer direkte imod at bygge flere almene familieboliger uden for hovedstaden. Huslejen i nybyggede almene boliger er ikke konkurrencedygtig mere.

»Kapitaludgiften i nyt alment byggeri er på 3,6 pct. om året. Det har før været godt og lavt i forhold til den rente, private skal betale. Men nu er renten kommet så langt ned, at almene boligselskaber ikke længere har en fordel - tværtimod. Afdragsfrie lån og flexlån er billigere, når skattefordelen regnes med,« siger adm. direktør Niels Peter Thomsen fra DAB.

Hos Boligselskabet AKB koster det 6.300 kr. om måneden at leje en lejlighed på 80 kvadratmeter i København i nybyggeri. Hele 30.000 er på venteliste, så det er fortsat meget svært at få en lejebolig.

Preben Angelo fortæller dog, at der flere steder i landet for tiden er problemer med at udleje boliger.

»Det er ved at skabe et nyt forretningsområde for ejendomsmæglerne. Den høje tomgang på dele af udlejningsboligerne gør, at udlejerne kontakter ejendomsmæglerne for at få dem til at hjælpe med at finde en lejer,« siger Preben Angelo.