Afdragsfri Farum-idyl

52-årige Annette Schreiber og 64-årige Claus Schreiber fra Farum kalder de nye afdragsfrie lån for »geniale«. Ægteparret har netop købt hus for 4,5 millioner kroner med lån uden afdrag.

Flyt til eksklusiv og dyr bolig ved sø og skov - og spar samtidig penge.

Det kan lade sig gøre, hvis man skifter til boliglån uden afdrag.

Annette og Claus Schreiber har netop købt et tip-top istandsat bondehus i 1864 på 200 kvadratmeter med stråtag i Farum. Huset ligger i byens mest charmerende del lige ned til Mølleådalen. På den 8.000 kvadratmeter stor naturgrund findes egen sø og udsigt over fredede arealer, ligesom der er direkte adgang til skov fra husets nordside.

Herligheden har kostet 4,55 millioner kroner. Det er næsten to millioner kroner mere, end det hus de kom fra andet sted i Farum. Alligevel er familien kommet til at sidde billigere i deres nye bondehus - moderniseret efter alle kunstens regler med klinkegulve, nymalede mure og vægge, termovinduer og så videre.

»Vi har haft én million kroner til udbetalingen og har så optaget et afdragsfrit lån på 3,6 millioner kroner. Det koster omkring 110.000 kr. før skat om året eller omkring 9.900 kr. om måneden - igen før skat,« fortæller 64-årige Claus Schreiber, der har en fortid som direktør i dansk erhvervsliv for taxa-firmaet 4x35, ISS og Farum Boldklub.

Efter skat er ydelsen nede omkring 6.100 kroner om måneden. Det er mindre, end det i dag koster at bo til leje i masser af mindre lejligheder i København.

Forbrug før opsparing
Det er blevet billigt at finansiere store huse og lejligheder, og derfor regner både Claus og Annette da også med, at boligpriserne tager et nyt ryk opad.

»Flere får jo råd til at købe dyrt. Efterspørgslen stiger. Det her vil da trække priserne op,« siger Claus Schreiber.

52-årige Annette arbejder som sekretær i firmaet A/S Træ og tager det roligt, at de nu stopper med at spare op i hus og hjem.

Claus er konsulent men planlægger at gå på pension om et års tid. Og netop udsigten til, at de skal starte et nyt liv som pensionister, har fået Farum-familien til at vælge afdragsfrie lån.

»Nu får vi snart noget af den pension udbetalt, som vi har sparet sammen til hele livet. Og så ville det da være direkte tåbeligt at afdrage gæld og spare op i huset, samtidig med at vi begynder at bruge vores pensionsopsparing,« siger Claus.

»Vi har sparet nok sammen nu. Nu vil vi gerne rejse noget mere og drikke god rødvin. Kort sagt nyde livet, før det er for sent.«

Lønnen stiger jo også
Parret har to børn, som begge for nylig har købt lejlighed på samme måde - med lån uden afdrag. Børnene havde ikke råd til andet, men alligevel mener Claus, at det er en god ide.

»Vi har ingen betænkeligheder ved lån uden afdrag. Slet ikke. Selvfølgelig vil der være et problem, hvis boligpriserne falder voldsomt. Men det ville der være alligevel, og vi tror mere på, at priserne er på vej op end ned.«

Han mener ikke, afdragsfrie lån skal opfattes som en omkostning, der er dyr på lang sigt. For med de nye lån undlader man alene at spare op i boligen. I stedet kan man spare andre steder.

Unge skal dog tænke sig om og ikke købe dyrere, end at de har råd til at sidde i deres bolig, hvis renten skulle stige, understreger Claus.

»Men lønnen på arbejdsmarkedet stiger også hele tiden. Så betaler man et fast beløb på boligen med afdragsfrie lån hvert år, vil det udgøre en mindre og mindre del af ens indkomst. Så på mange måder er de nye lån geniale,« siger Claus Schreiber.