AF-kontorer svigter aktivering af ledige over 60 år.

Selv om arbejdsmarkedet hungrer efter arbejdskraft og politikerne bruger mange pæne ord om det grå guld, lader AF-kontorerne landet over i stor stil arbejdsløse over 60 år slippe for aktivering.

Det sker, selv om de formelt hurtigere skal aktiveres end andre grupper af ledige. Kun 377 af de knap 6.500 arbejdsløse i alderen 60-66 år var i 2001 i aktivering. Det svarer til seks pct., fremgår det af Dansk Arbejdsgiverforenings blad, Arbejdsmarkedspolitisk Agenda, der har hentet de nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen. Til sammenligning var 32 pct. af de arbejdsløse alderen 50-54 i aktivering.

- Risikoen for at blive aktiveret som ledig over 60 år er stort set kun teoretisk. Dermed risikerer arbejdsparate ledige at glide længere væk fra arbejdsmarkedet, skriver Agenda.

Samtidig er det økonomisk mere lukrativt for ledige over 60 år at blive på dagpenge frem for at gå på efterløn. De 60-62 årige på dagpenge får 1200 kr. mere i ydelse om måneden før skat, end hvis de var på efterløn, og desuden modregnes dagpengene ikke i den lediges private pensionsformue. Det gør efterlønnen for de 60-62-årige.

/ritzau/