Ærlige Lindhardt fra Løgstør

Formanden for Landsudvalget for Svin, Lindhardt B. Nielsen fra Løgstør, har ry for at være en bundreel mand. Derfor kom det bag på mange, at han i denne uge blev beskyldt for ulovlig produktion af slagtesvin.

PORTRÆT

I svinebranchen, på Axelborg, landbrugets højborg og på hjemegnen ved Limfjorden betragtes formanden for Landsudvalget for Svin, Lindhardt B. Nielsen, som en reel og ærlig mand.

Svineproducenternes formand fra Løgstør er en mand, man normalt kan stole på, som de siger på jysk. Derfor vakte det synlig undren i branchen, at det netop var Lindhardt B. Nielsen, som miljøorganisationen NOAH i denne uge beskyldte for en ulovlig produktion. Påstanden var, at han havde produceret 5.000 slagtesvin mere end tilladt og havde haft en ulovlig fortjeneste på 470.000 kr.

Miljøudvalgsformand i Løgstør, advokat Uffe Bro (S), var straks ude med riven med kritik af overtrædelserne. Den kommunale miljøpolitiker fastslår nu, at han var for hurtig på aftrækkeren. Lindhardt B. Nielsen har tilsyneladende slet ikke gjort noget ulovligt og produceret flere end de 11.000 svin om året, han ifølge miljøtilladelsen måtte.

Reglerne på området er utroligt vanskelige at finde ud af. Derfor er kommunen gået til Skov- og Naturstyrelsen for få klarhed over sagen. Selv er Lindhardt B. Nielsen 100 procent sikker på, at han har overholdt miljø- og produktionstilladelsen hele tiden.

Svinebaronerne
Han er formand for en branche, hvor der jævntligt bliver afprøvet grænser og er eksempler på producenter, der overtræder gældende regler. I de seneste måneder er to af landets største svineproducenter fra Fyn blevet meldt til politiet. De har sammenlagt produceret cirka 40.000 svin for meget.

Lindhardt B. Nielsen har aldrig higet efter berømmelse. Producentformanden er heller aldrig blevet mediernes darling som f.eks. Landbrugsraadets velformulerede præsident Peter Gæmelke.

Den 53-årige nordjyde kan lyde tør og kedelig. Bag den seriøse og rolige facade gemmer der sig imidlertid en temperamentsfuld herre med humor. Han bliver beskrevet, som en formand der tænker hurtigt, er god til at analysere tingene og finde løsninger. Hans mål er at skabe forståelse fra omverdenen for, at det er fuldt acceptabelt at leve af at producere svin.

Som organisationsmand ved Lindhardt B. Nielsen, at han som grundregel nummer et skal have rent mel i posen, hvis han skal kunne stå inde for den danske industrialisede svineproduktion, som i disse år er blevet landbrugets prügelknabe.

Gylle, lugt fra svinefarme og krav om bedre fødevarekvalitet er konstant til diskussion. Lindhardt B. Nielsen har gennem årene måttet stå model til en del kritik af sin sektors manglende dyrevelfærd, miljøproblemer og behandling af naturen. Internt i branchen er det lykkedes ham at vinde respekt for sit grundige arbejde for at højne branchens moral og prøve på at forbedre svineproducenternes image.

På gården tæt ved Limfjorden har han selv en mønsterproduktion. Lindhardt B. Nielsen vil gerne have et godt forhold til naboerne. Sammen med hustruen Lisbet og børnene har han med succes åbnet dørene for omverdenen på landbrugets grønne søndage. Skoler og børnehaver har ligeledes været inviteret på besøg.

Skuldersårene
Formanden mener, at det særlige danske forbud mod at køre svin i tre etagers lastvogne ikke blot er uigennemtænkt, men tåbelig. Senest har han arbejdet med kampagnen mod de ulækre skuldersår hos søer, der dyreværnsmæssigt er et problem for landbruget. Det er sår, der kan gå helt ind i underhuden, eller hvad der er værre helt ind til knoglerne på søerne. Der har været en række politianmeldelser for skuldersår.

Siden Fødevaredirektoratet og landsudvalget i november 2003 iværksatte en målrettet indsats mod problemet, er der bemærkelsesværdigt nok sket et fald fra 30 ugentlige tilfælde til nu i gennemsnit to tilfælde med skuldersår hos grise.

Og det er formanden tilfreds med.