Advarsel mod hurtig lukning af danske landbrug

Flere eksperter lægger i fredagens udgave af avisen MetroXpress op til, at man hurtigst muligt får opgivet landbrug, som det af miljømæssige årsager ikke vil kunne betale sig at holde i gang. Men fra landbrugsøkonomisk hold advares der om at handle for hurtigt.

- At tilpasse dansk landbrug efter usikre og meget langsigtede scenarier kan være risikobetonet, siger Søren Elkjær Frandsen, forskningschef ved Landbohøjskolens fødevareøkonomiske institut til Ritzau.

Han er dermed noget mere tøvende end repræsentanter fra Akademiet for Tekniske Videnskaber (ATV) og Naturrådet. Projektleder Bendt Hansen, ATV, peger således på, at landbruget vil komme under pres på grund af stigning i verdenshavene, varmere somre og voldsommere nedbør.

- Vi anbefaler, at man kortlægger, hvor det samfundsøkonomisk bedst kan betale sig at blive ved med at dyrke områderne. Resten bør udfases hurtigst muligt. Det vil være forkert at bruge store beløb på at holde gang i noget, som alligevel må opgives inden for en forudsigelig årrække, siger han til MetroXpress.

Også Naturrådets formand, professor Peder Agger, mener, at det vil være en samfundsøkonomisk og miljømæssig fordel at tage mange områder ud af landbrugsdrift.

På Landbohøjskolen påpeger forskningschef Søren Elkjær Frandsen, at det er svært i dag at vide, hvordan landbrugets forhold vil se ud om en årrække som følge af miljøændringerne.

/ritzau/