Advarer om uægte reservedele til fly

Statens Luftfartsvæsen SLV udsender i næste uge en advarsel til den danske luftfartsindustri, hvori industrien bliver bedt om at holde udkig efter uoriginale reservedele fra Italien. Fire ulykker med i alt 415 omkomne undersøges nærmere.

Læs mere
Fold sammen
Ifølge informationschef Thorbjørn Ancker, SLV, har de danske luftfartsmyndigheder ingen indikationer på, at der skulle være anvendt reservedele fra tre italienske virksomheder, som italiensk politi i sidste uge lavede razzia mod. Det drejer sig om Panaviation, New Tech og New Aerospace.

Virksomhederne er under mistanke for at have svindlet med dokumentation for uoriginale nye og brugte reservedele.

- Så vidt vi ved, handler ingen danske firmaer med de tre italienske, men i næste uge udsender vi en AIC-meddelelse (Aeronautical Information Circulars), der beskriver, hvad der er foregået i Italien, og hvad man skal være opmærksom på, siger Thorbjørn Ancker.

Dokumentationen omkring vedligehold af fly er meget omfattende, og der føres en vedligeholdelseslog for hvert fly.

Ifølge Thorbjørn Ancker skulle det derfor være muligt at spore, hvis de farlige reservedele er anvendt i Danmark. Han anser det dog for tvivlsomt, at det skulle være tilfældet.

Det amerikanske forbundspoliti FBI er involveret i efterforskningen, da der er mistanke om, at defekte reservedele var medvirkende årsag til to flystyrt i USA - en American Airlines Airbus, der styrtede ned i New York i november 2001, og en DC-9 fra lavprisselskabet Valujet, der styrtede ned i maj 1999. Ved begge styrt omkom alle om bord, og 375 mennesker blev dræbt.

Desuden er der mistanke om, at to styrt i Italien i februar 1999 og i oktober 1987, der krævede i alt 41 ofre, kan have forbindelse til svindelfirmaerne.

Ritzau