Adiós: Nu er Spanien et skridt tættere på at afskaffe siestaen

Det har været på tale et stykke tid, men nu er en alliance af politikere, virksomheder, fagforeninger og aktivister gået sammen om at fjerne middagsluren.

Hvis siestaen afskaffes vil det være gavnligt for bl.a. familieliv, mener gruppen bag. EPA/LAVANDEIRA JR Fold sammen
Læs mere
Foto: LAVANDEIRA JR

Det skal være løgn, skal det. Spanierne skal ikke have lov at sove middagslur længere. Det mener en sammenslutning af 110 virksomheder, politikere og fagforeninger, som mandag underskrev en erklæring om et forbud mod middagsluren. Erklæringen arbejder for, at de spanske arbejdsdage skal være kortere. Det skriver The Guardian.

Den spanske arbejdsdag strækker sig ofte helt hen til ved 21-tiden. I tillæg står de senere op, holder middagspause, altså siesta, og spiser senere.

Det er nærmere bestemt i Catalonien, at traditionen skal afskaffes, men det er ikke første gang, at det har været på tale. Det kan du læse om her.

Fabian Mohedano er talsmand for »Reforma Horária« - gruppen bag forslaget. Han fortæller, at en af grundene til siestaen skal afskaffes, er, at den påvirker både arbejds- og familieliv i en negativ forstand. Mohedano fortsætter, at arbejdslængden også rammer børn, der er nødsaget til at deltage i aktiviteter sent på aftenen, fordi deres forældre stadig er på arbejde

Til spørgsmålet »hvorfor« siestaen skal afskaffes siger han følgende til the Guardian:

»Fordi vi er holdt op med at gøre det millioner af mennesker gør i hele verden: Spise morgenmad tidligt om morgenen, få frokost engang mellem klokken 12 og 14 og aftensmad mellem 19 og 21. I stedet springer vi morgenmaden over, fordi vi spiste så sent aftensmad dagen før. I lyset af denne apokalyptiske analyse foreslår vi en social aftale, hvor dette lands arbejdstid ændres fra top til bund.«

Indtil videre har gruppen bag prøvet at skabe opmærksomhed med sit budskab, og nu gør de det altså igen. Men der er ingen tvivl om, at de mener det, når de siger, siestaen skal væk. Fabian Mohedano siger bl.a., at Catalonien har til formål at indføre en offentlig politik inden 2025, der vil gøre det muligt for folk at arbejde mere fleksibelt og mere produktivt.

 

Han nævner bl.a., at Spanien var i samme tidszone som Storbritannien og Portugal indtil 1942, da diktatoren Franco besluttede at stille de spanske ure en time frem  i solidaritet med Hitlers Tyskland. Og kunne man lave sociale ændringer dengang, så kan man også nu.

»Hvis vi har ændret ting i fortiden, så kan vi ændre dem igen,« siger han til Financial Times.