Adidas-skandale endte med en regning på 400 mio. euro til kontroversiel erhvervsmand

En opsigtsvækkende fransk politisk-økonomisk skandalesag er nu endt med, at forretningsmanden Bernard Tapie har mistet den kæmpeerstatning, han fik tilkendt i 2008. Den ansvarlige minister går fri, hvilket er ganske praktisk; hun er nemlig i mellemtiden blevet chef for IMF.

»De vil have krig, og nu skal de få det.« Bernard Tapie var klar i mælet efter dommen, som sendte ham ud i fallit efter krav om tilbagebetaling af 400 mio. euro. Han vil nu prøve at få dommen omstødt. Foto: Paul Fanoun
Læs mere
Fold sammen

»Jeg er ruineret. RUI-NERET. Ruineret med ruineret på. Simpelt hen. Alt er væk. Alt.«

Ordene blev udtalt forleden af den franske erhvervsmand og meget mere, Bernard Tapie, og man forstår hans ordvalg, eftersom han kommenterede en domstolsafgørelse, der trækker 400 millioner euro op af lommen på ham og hans kreditorer.

Dommen i den parisiske appeldomstol markerer den foreløbige afslutning på en politisk-økonomisk tragedie med komiske elementer, som de seneste 17 år har slæbt sig gennem advokatkontorer, ministerkabinetter og retssale i den franske hovedstad. Rollelisten har talt prominente navne, heriblandt teleselskabet Oranges koncernchef samt IMFs direktør, Christine Lagarde, for franskmændene har en ulyksalig tilbøjelighed til at sammenblande politik og forretninger.

Kort fortalt handler sagen om, at Tapie i 2008 ved en privat voldgift fik tilkendt en samlet erstatning på 404 millioner euro, som staten skulle betale ham. Denne voldgiftskendelse blev ophævet allerede i februar, og nu har appeldomstolen så slået fast, at han skal betale hele beløbet tilbage, i alt 404.623.082,54 euro – plus renter.

Baggrunden var, at Tapie i begyndelsen af 1990erne ejede Adidas. Det gik skidt for ham, og han måtte sælge; det overlod han i 1993 til storbanken Crédit Lyonnais, som efter hans mening endte med at sælge alt for billigt. Banken gik senere ned og de usælgelige stumper havnede i et statsligt skraldespandeselskab, heriblandt kundeforholdet med Tapie. Og dermed blev det staten, som Tapie krævede erstatning af.

Tapie har i mange år været en kontroversiel skikkelse. Han var oprindelig socialist og har endda siddet i regering under præsident Mitterand. Han har også ejet en fodboldklub, Olympique de Marseille; den var han åbenbart så glad for, at han begik matchfixing, hvilket blev opdaget; klubben blev forvist til anden division og gik fallit, og Tapie selv fik to års fængsel. Men som Adidas-sagen viser, så svigtede hans venner ham åbenbart ikke.

Der er nemlig et par pikante detaljer ved sagen: Det er staten, som i 2008 blev dømt til at betale pengene, og det er staten, som skal have pengene tilbage nu.

Og det er ikke ret almindeligt, heller ikke i Frankrig, at man lader uenigheder mellem staten og en privat borger afgøre ved voldgift. Derfor opstod der meget hurtigt en mistanke om, at den daværende borgerlige regering på en eller anden måde havde været lovligt hensynsfuld over for Tapie, som stod politisk tæt på den.

De udpegede voldgiftsmænd var vist heller ikke helt upartiske. Den ene skal have haft tætte forbindelser til Tapies advokat, og har derfor været sigtet i sagen. De to andre har været afhørt med en sigtets rettigheder, men ikke formelt sigtet. Oranges topchef, Stéphane Richard, er også blevet sigtet; han var nemlig kabinetschef for den daværende økonomi- og finansminister, som tillod, at sagen kørte som en privat voldgift.

Og ministeren selv? Nej, nej. Ikke hende. Det drejer sig om Christine Lagarde, den nuværende IMF-chef, og hun har ganske vist været afhørt med en sigtets rettigheder, men, til stort held for både det franske politiske etablissement og for IMF, så besluttede statsadvokaten i september at droppe sagen. Fru Lagarde »var i god tro«, forklarede hendes advokat, og dermed undgik man, at sagen blev endnu mere indviklet.

Den politiske farve er i mellemtiden skiftet, og den nuværende finansminister, Michel Sapin, er ganske klar i sine udtalelser om, hvordan han synes forgængeren har passet på borgernes penge.

»Dette beviser, at staten gjorde ret i at mene, at henvisning af voldgift ikke var en god måde at forsvare statens interesser på,« sagde Sapin efter dommen, og en markant politisk skikkelse fra dengang var endnu skarpere i sin kritik:

»Endelig ser vi klart den virkelige natur af dette forsøg, organiseret af staten mod den selv, af staten mod skatteyderne, på at overføre et astronomisk beløb til private interesser,« sagde Francois Bayrou, som i sin tid ledede det socialistiske udbryderparti Mouvement Démocrate.

Det er lidt uklart hvor mange af pengene, Tapie egentlig råder over. De fleste er gået ind i hans selskab, Groupe Bernard Tapie, resten har han delt med sin kone, og selv er han i betalingsstandsning. Staten har dog på forhånd sikret sig ved beslaglægge nogle af hans aktiver. Så sagen er nok ikke helt forbi.

Det er heller ikke klart, hvad der sker med sigtelserne og de mulige sigtelser mod voldgiftsdommere og centrale embedsmænd; den nuværende regering er jo i hvert fald ikke på deres side.

Tapie, ruineret som han er, er stadig kampklar og vil prøve at få dommen omstødt.

»Jeg er OK, ja, jeg er meget ulykkelig, men jeg kender mig selv, jeg er ikke sådan at slå ud. Som jeg siger til min søn: Jeg har ikke sovet i en uge, sådan har jeg ventet på denne afgørelse. Nu ser vi det tydeligt: De vil have krig, og de skal få det.«