Acadias massive amerikanske optur

Midt i dansk bioteks værste økonomiske krise har biotekselskabet Acadia sikret sig amerikanske millioner, hyret ansatte og sikret sig bestyrelsesfolk i verdensklasse.

Læs mere
Fold sammen
Selv om hele 2003 har været det hidtil værste år for dansk biotek med pengenød, fyringer og nedtonede ambitioner, så har året været en ren optur for det dansk-amerikanske biotekselskab Acadia Pharmaceuticals.

Acadia hentede sidste år 173 mio. kr. og 10 mio. kr. over to omgange hos internationale investorer. Pengene er brugt på at hyre folk til koncernens kemiske forskning, som foregår i Glostrup. Den biologiske forskning sker i San Diego, Californien.

Amerikanske Oxford Bioscience Partners i Westport Connecticut er ledende investor. Også Federated Kaufmann Fund, Hambrecht & Quist Capital Management LLC, OrbiMed Advisors, LD Pensions, ABN AMRO Ventures, Carnegie Fund II Biotechbridge og Dansk Kapitalanlæg deltog i kapitalrejsningen.

Investorkredsen er dermed et sammenrend af pengemænd som resten af den danske biotekbranche drømmer om at blive budt til bords hos.

Og da amerikanske Coastview Capitals grundlægger Gordon Binder valgte at skyde 10 mio. kr. i Acadia - og dermed også blev bestyrelsesmedlem - var selskabet sikret uvurderlig know-how.

Tænk internationalt
Gordon Binder er tidligere topchef for Amgen, verdens største biotekselskab. Han er i forvejen bestyrelsesmedlem hos Massachusetts Institute of Technology, California Institute of Technology og har været formand for bioteknetværket BIO.

Også Alan G. Walton, ledende partner i Oxford Bioscience Partners og et kendt navn i amerikansk biotek, tog plads i Acadias bestyrelse i forbindelse med kapitalrejsningen.

»Kapital er vigtig. Men den viden, der kan følge med, giver et kæmpe løft. De internationale investorer har kunnet tiltrække meget kompetente medlemmer til vores bestyrelse,« siger Bo-Ragnar Tolf, administrerende direktør for Acadia A/S.

I kraft af hovedkontoret i San Diego havde Acadia i forvejen et stærkt udgangspunkt i USA. Men det skal ikke forhindre andre danske biotekselskaber í at dyrke amerikanske forbindelser.

»Det er nødvendig at tænke internationalt, når det handler om finansieringen. De enkelte selskaber må være meget aktive. Men investorerne bør også have en stor interesse i at dyrke amerikanske kontakter, som kan være med til at investere penge og know-how i de danske selskaber. Det spreder også risikoen for de lokale og regionale investeringsselskaber,« siger Bo-Ragnar Tolf.