Årets ansøgere spænder ben for sig selv

Alt for mange af ansøgerne til de videregående uddannelser har kun øjne for de samme uddannelsessteder. Derfor vil mange få et afslag med posten i dag.

Læs mere
Fold sammen
På trods af flere ansøgere til de videregående uddannelser end nogensinde før, vil antallet af optagne studerende ikke sætte ny rekord. Alt for mange ansøgere har søgt de samme steder, og det betyder, at rigtig mange bliver skuffede, når de torsdag får svar på deres ansøgning om en videregående uddannelse i posten.

Videnskabsminister Helge Sander (V) forstår ikke, hvorfor ansøgerne skal søge de samme steder hen, når man kan finde tilsvarende uddannelser andre steder i landet - og hvor man med langt større sikkerhed ville komme ind.

- Man er utrolig lidt fleksibel og utroligt lidt mobil, og der må jeg sige, at det svarer ikke rigtig til den virkelighed, vi har i dag, hvor man ikke bare snakker om national mobilitet, men om international mobilitet. Så der ligger absolut en opfodring til, at man ser lidt bredere, siger Helge Sander.

Han planlægget, at indføre en kvote tre-søgning i år, hvor de mange studerende, som ikke kom ind på drømmeuddannelse, får mulighed for at søge et nyt sted inden den 9. august. De vil komme forrest i køen til de resterende omkring 4000 ledige pladser, der stadig er at finde.

Det samlede optag på universiteternes bacheloruddannelser er i år på 20.263 studerende. Det er godt 2000 flere end sidste år, men i alt 386 studerende færre end det hidtidige rekordår 2007.

/ritzau/