A.P. Møllers forventninger til 2004 gav store kursdyk

Stort kursdyk til A.P. Møller - Mærsk aktierne trak KFX langt under den svagt positive europæiske tendens. TDC trak mest op i KFX, mens Carlsberg blev handlet på nye opkøbsmuligheder i Kina.

Læs mere
Fold sammen
På ugens sidste handelsdag blev A.P. Møller - Mærsks regnskabsaflæggelse for 2003 den altoverskyggende begivenhed på Fondsbørsen. Danmarks suverænt største selskab afleverede det suverænt største overskud i Danmarkshistorien. Ud af en nettoomsætning på 157 mia. kr. røg hele 17,3 mia. på bundlinien. Det største bidrag hertil fra koncernens forretningsområder kom fra containerskibsfarten, der øgede nettoresultatet fra 0,4 mia. kr. i 2002 til 3,9 mia. kr. i 2003. Det var resultatet af bl.a. højere oliepriser, bedre markedsvilkår og højere fragtrater for både container- og råolietankskibene. På trods af rekordregnskabet gav investorerne aktierne i selskabet et ordentligt kurssmæk. A-aktien blev sendt 10,9 pct. ned, mens B-aktien tabte hele 11,5 pct. Det var forventningerne til 2004, der var hovedskurken. Her forventer APM-koncernen et resultat efter skat men før særlige poster på 13 mia. kr., dvs. på linie med 2003. Det skuffede analytikerne, der havde sat sig omkring 16 mia. kr. for øje.

Aktieomsætningen satte nye rekorder. Hele 64.469 B-aktier og 6.880 A-aktier skiftede hænder i løbet af dagen. Så stor en omsætning i APM-aktierne er ikke set i over fire år.

Kursdykkene til APM-aktierne trak meget kraftigt ned i KFX fredag. Hele 3,4 pct. tabte indekset, der lukkede i kurs 260,01. Danske Bank (- 0,4 pct.) var også med til at trække ned i indekset. Trods det store indeksfald lå otte af de 19 KFX-aktier faktisk i plus.

Carlsberg-aktien endte uændret i kurs efter gårsdagens handel. Der var to selskabsspecifikke nyheder. Den ene var, at Carlsberg har indledet en dialog med Lanzhou Huanghe Group i Kina om at købe en andel af et bryggeri i den vestkinesiske provins Gansu. Bryggeriets kapacitet er på ca. 1 mio. hl øl og det har en markedsandel i Gansu provinsen på 43 pct.

Den anden var, at Carlsberg som følge af et købstilbud fra september har opnået en ejerandel på 94 pct. af det serbiske bryggeri Pivara Celarevo. Den samlede pris for købstilbuddet er dermed 387 mio. kr.

TDC (+ 3,3 pct.) blev den mest positive bidragsyder til KFX både i indekspoint og i pct.

Teleselskabet meddelte, at en såkaldt »overallokeringsret« i forbindelse med salget af Belgacom er blevet fuldt udnyttet. Det giver TDC 400 mio. kr. oven i de 10,6 mia., selskabet allerede har modtaget fra salget. TDC tjener dermed 5,7 mia. kr. efter skat på salget af selskabets aktier i Belgacom.

VT Holding (uændret) afleverede 2003-regnskab. Omsætningen faldt 541 mio. kr. til 1.732 mio. kr., og resultatet før skat faldt til 54 mio. kr. mod 290 mio. kr. i 2002. Driftsresultatet blev dog næsten fordoblet til 72 mio. kr.