A.P. Møller trækker KFX-indekset i vejret

A.P. Møller - Mærsk lagde på årets første handelsdag ud med kraftige stigninger. Det kunne mærkes i KFX, som røg i vejret. Jyske Bank har vist storform i 2003 og fortsatte opturen.

Det danske KFX-indeks fløj i vejret på årets første handelsdag. Hovedindekset kunne notere en flot start på det nye år, idet indekset indkasserede en stigning på ikke mindre end 3,3 pct. Dermed lukkede KFX i kurs 252,41.

Der var optimisme at spore i de fleste af dagens handler, da fredagen i sig selv ikke bød på mange selskabsspecifikke nyheder. Hele 19 ud af KFX-indeksets 20 aktier steg i går.

Statsministeren lovede i nytårstalen torsdag aften danskerne et økonomisk opsving i 2004. Det er der også brug for, hvis der ses på bilsalget som konjunkturindikator. År 2003 blev her det værste år i mere end ti år med meget få nyindregistrerede biler.

Fredag fik aktiemarkederne et tegn på et opsving fra flere fronter, da indeksene for indkøbschefernes tillid til økonomien blev offentliggjort i både Danmark, Tyskland, Eurozonen og USA. Det danske PMI-indeks steg kraftigt fra 58,7 i november til 63,1 i december. Der var mindre fremgang i det tyske indeks og i eurozonens. Sidst på dagen kom endelig USAs offentliggørelse, og her viste ISM-indekset stærkt overraskende en stigning. Analytikerne havde forventet et fald.

Det var rederi- og oliegiganten A.P. Møller - Mærsk, der stod som KFX-indeksets damplokomotiv. Selskabets A- og B-aktier fik dagens største procentvise kursløft på hhv. 6,4 pct. og 6,8 pct. Fremgangen kommer efter de asiatiske olieaktier først på dagen steg, da meteorologerne forudsagde et koldere klima i verdens mest energiforbrugende land, USA. Hertil kommer, at flere investorer har forventninger om, at 2004 byder på endnu et år med gode fragtrater.

Silkeborg-banken Jyske Bank fik en stigning på 2,6 pct., efter 2003 viste, at banken er den bedste blandt de større banker i Norden til at skabe værdi til aktionærerne. Aktien endte fredag i det højeste niveau nogensinde.

Høreapparatproducenten GN Store Nord steg 2,9 pct., efter Dagbladet Børsen har skrevet, at selskabet er kommet ind på det britiske marked med sit prestigefyldte letvægtshøreapparat. Konkurrenten William Demant steg beskedne 0,5 pct.

Transportselskabet DSV (+ 1,5 pct.) steg for fjerde handelsdag i træk. Selskabet forudsiges af analytikerne et godt år pga. en forbedret konkurrencesituation.

Blandt sidepapirerne fortsatte fynske Bioscan (- 2,1 pct.), der blandt andet producerer biogas- og separationsanlæg, nedturen pga. fortsat manglende meddelelse fra selskabet om de lovede licensbetalinger. Herning-konkurrenten Funki steg 8,0 pct.

Shippingselskabet D/S Torm tog sig i går en optur på 9,9 pct. uden nogen virksomhedsspecifikke nyheder. Fremgangen kan tilskrives de forventede gode fragtrater for branchen, som også prægede handlen med A.P. Møller - Mærsk. Selskabets aktie er er siden 1. januar 2003 steget ikke mindre end 255,4 pct.