A.P. Møller - Mærsk tilbage i positivt terræn

Aktiemarkedet KFX-indekset fulgte de positive europæiske tendenser og lukkede i højere kurs. Hovedindekset blev især trukket op af A.P. Møller - Mærsk og Vestas, som steg pænt på ny vindmøllepakke.

Aktiemarkederne i Europa fik en god start på ugen med stigninger på over en pct. til de fleste toneangivende indeks. Det danske KFX-indeks fulgte kun i behersket grad med på den positive stemning og steg 0,6 pct. til kurs 261,6. Det var blandt de laveste europæiske indeksstigninger i går.

Det største positive bidrag til KFX-indekset blev leveret af A.P. Møller - Mærsk efter stigninger på henholdsvis 1,4 pct. til A-aktien og 0,7 pct. til B-aktien. Dermed kom rederikoncernen sig lidt oven på fredagens nedtur efter selskabets regnskabsaflæggelse. Flere analytikere indtog i går en positiv holdning til selskabet. Blandt andet holder Danske Bank (+ 0,4 pct.) fast i anbefalingen »køb« på A.P. - Møller, som også fortsat figurerer på bankens »select list«. Analytikere fra Carnegie og Jyske Bank (+ 0,2 pct.) hæfter sig ved, at A.P. Møller traditionelt har konservative udmeldinger omkring fremtiden.

Vestas indkasserede dagens største KFX-stigning på 6,9 pct. Investorerne handlede vindmølleselskabet op oven på folketingets nye støttepakke til vindmølleindustrien. Over de fem næste år skal der opføres ca. 750 MW ny vindkraft i Danmark, hvor mindst 400 MW vil blive udbudt i licitation alene i år. Desuden skriver økonomisk ugebrev, at også den tyske regering har planer om nye vindmølleprojekter. Det kan ligeledes bidrage med ordre til den danske vindmølleproducent.

Dagens anden største KFX-stigning gik til Danisco (+ 3,0 pct.). Inversteringsbanken Carnegie har opjusteret anbefalingen på det danske selskab til »outperform« mod tidligere »neutral«.

I den mere negative ende af KFX-indekset lå Novozymes (- 2,0 pct.), som var mest faldende KFX-selskab, og Novo Nordisk (- 1,3 pct.), som trak mest ned i det danske hovedindeks.

Blandt sidepapirende var ventilationsselskabet Dantherm (- 4,8 pct.) aktuelle med selskabets årsregnskab for 2003. Dantherm fik et overskud før skat på 45 mio. kr. Selskabet havde forventet et overskud i omegnen af 35-45 mio. kr., hvilket altså i høj grad blev indfriet. Omsætningen endte på 1.378 mio. kr. mod 963 mio. kr. i 2002.

Fødevarekoncernen Nowaco præsenterede ligeledes regnskabstallene fra det forgangne år. Nowaco fik et overskud før skat på 67 mio. kr. mod 37 mio. kr. sidste år. Der var også fremgang i omsætningen, som endte på 2.349 mio. kr. mod 2.261mio. kr. i 2002. Nowaco blev handlet hele 17 pct. op på regnskabet.

Greentech Energy Systems (+ 1,0 pct.) kunne i går meddele, at selskabet har fået en miljøgodkendelse af et stort vindmølleprojekt på Sardinien.