A.P. Møller-aktier steg før regnskabsfremlæggelsen

Fremgang for A.P. Møller-aktierne før årsregnskabet sikrede KFX-indekset større stigning end gennemsnitligt i Europa. SAS-aktien oplevede rekordstor omsætning efter onsdagens aftale.

Det danske aktiemarked klarede sig i går generelt lidt bedre end det europæiske marked generelt. KFX-indekset steg således 1,6 pct. til kurs 269,14, mens det brede Bloomberg Europe 500-indeks var gået 0,9 pct. frem ved lukketid i København. Forklaringen på den relativt bedre udvikling for KFX-indekset skal findes i den tunge vægtning af A.P. Møller - Mærsk, der i alt udgør ca. 34 pct. af indekset. Dagen før fremlæggelsen af koncernens årsregnskab var aktierne eftertragtede blandt investorerne, og såvel A- som B-aktien steg 4,2 pct.

Ud over A.P. Møller bidrog især også ISS (+ 4,6 pct.) og Vestas (+ 4,4 pct.) til fremgangen for det danske hovedindeks.

TDC var derimod blandt de aktier, der trak ned i hovedindekset, efter at den internationale investeringsbank Merrill Lynch sænkede sin anbefaling på aktien fra »neutral« til »sælg«. Ud på eftermiddagen fik kursen yderligere et nøk nedad, efter at TDC bekræftede, at salget af Belgacom-aktierne vil indbringe den danske telekoncern 5,7 mia. kr. efter skat. TDC endte med et fald på 1,1 pct. som dagens mest faldende KFX-aktie.

Blandt sidepapirerne præsenterede ØK sit årsregnskab, der viste en omsætning på 4,1 mia. kr. Det primære driftsoverskud blev på 367 mio. kr., hvilket var en anelse lavere end spået af analytikerne. Ifølge RB-Børsen lød deres gennemsnitlige forventninger på 381 mio. kr. Aktien steg umiddelbart efter regnskabsfremlæggelsen men faldt hurtigt tilbage igen for til sidst at ende 1,5 pct. under onsdagens lukkeniveau. Lukkekursen 265 er samtidig den laveste siden slutningen af januar.

Harboes Bryggeri kunne præsentere et flot regnskab for de første ni regnskabsmåneder med et overskud før skat på 71 mio. kr. på baggrund af en omsætning på 1,0 mia. kr. Resultatet har fået ledelsen til at opjustere sine forventninger til helåret fra tidligere et overskud før skat på 80-90 mio. kr. til nu 90-95 mio. kr. Aktien blev i løbet af dagen for første gang handlet over kurs 1.600, men den endte 0,3 pct. nede i kurs 1.585.

Schouw & Co. steg derimod efter sit regnskab. Aktien endte 0,4 pct. højere efter at have ligget til et plus på næsten fem pct. tidligere på dagen. Overskuddet før skat på 217 mio. kr. var 27 mio. kr. højere end den seneste opjustering fra februar.

Efter onsdagens aftale fortsatte den kursmæssige fremgang umiddelbart for SAS torsdag. I den indledende handel steg aktien yderligere godt seks pct., inden den stille og roligt faldt tilbage for at ende uændret i kurs 55 på Københavns Fondsbørs. Dagens omsætning på 105 mio. kr. i SAS-aktiens danske notering var den højeste i mere end tre år.