700 økonomiske eksperter advarer om truende finanskriser

Årets største globale risiko er nye finanskriser, slår World Economic Forum fast i en ny rapport som optakt til den kommende uges økonomiske topmøde.

Klaus Schwab er direktør for World Economic Forum, som hvert år i januar samler en perlerække af toppolitkere, økonomer og ikke mindst erhvervsledere i schweiziske Davos. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRICE COFFRINI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den største risiko, der truer verden i 2014, er nye finanskriser i økonomier af globalt vigtig betydning. Sådan lyder konklusionen ifølge Jyllands-Posten fra den uafhængige internationale organisation World Economic Forum i den netop offentliggjorte rapport »Global Risks 2014«.

I rapporten, der er udarbejdet af over 700 eksperter, udpeges 31 risikofaktorer, der truer den globale økonomi i det kommende årti.

Og selv om en række landes økonomier er ved at komme sig efter finanskrisen fra 2008, så vil flere faktorer kunne forårsage alvorlig skade globalt, lyder konklusionen i rapporten.

Den er tiltænkt som en retningslinje til de politiske og økonomiske beslutningstagere og kommer som optakt til topmødet i Det Verdensøkonomiske Forum i Davos i Schweiz i næste uge.

Det fremgår ifølge Jyllands-Posten mellem linjerne i rapporten, at statsgældskrisen i Europa umiddelbart er den største globale risiko, da den er tæt viklet ind i den næststørste risiko, som ifølge World Economic Forum er den høje strukturelle arbejdsløshed, og især den tabte generation af unge ledige.

Derudover er voksende ulighed mellem rig og fattig en stor risikofaktor, påpeges det.

»I årene op til krisen var uligheden på retur, såvel globalt som i mange lande. I dag vokser uligheden, og vi kan se, at de berørte ikke længere vil finde sig i det, hvilket øger presset på de sociale og politiske strukturer,« siger cheføkonom i World Economic Forum Jennifer Blanke ifølge Jyllands-Posten.

»Da vores undersøgelse samtidig angiver manglende politisk lederskab som en væsentlig global risikofaktor, er der grund til bekymring,« tilføjer cheføkonomen.

Der er ifølge avisen i dag 26.553.000 arbejdsløse i EU.