• Foto: THOMAS NIELSEN

    Gennem 70 år har McDonald's oplevet medvind. I 2004 vender stemningen mange steder, efter filmmanden Morgan Spurlock laver dokumentarfilmen "Supersize me", hvor han selv lever udelukkende af McDonald's-mad i en måned. Og det med alvorlige helbredsmæssige bivirkninger til følge.

    1 / 8

  • Foto: MARK RALSTON

    Restaurant-kæden må ofte stå for skud, når aktivister går i aktion. Her er det i Los Angeles i 2009, hvor gruppen "People for the Ethical Treatment of Animals" har iklædt sig kyllingekostumer for at demonstrere mod den slagtemetode, McDonald's-leverandørerne bruger.

    2 / 8

  • Foto: JIM YOUNG

    USA og McDonald's. To ting, der er tæt forbundet. Siden 1940 har man kunne købe burgerkædens mad i landet, der opfandt begrebet fastfood.

    3 / 8

  • Foto: FRANK POLICH

    Og her er den så - den allerførste "rigtige" McDonald's-restaurant. Efter at have lavet mad siden 1940 beslutter McDonald's-brødrene at satse på franchise. I 1955 åbner således denne konceptrestaurant i Des Plaines, Illinois. Herefter går det bare fremad.

    4 / 8

  • Foto: FREDERIC J. BROWN

    Efter USA er erobret følger resten af verden - også de lande, som tidligere har været på dårlig fod med USA. I Kina er der i dag hobevis af McDonald's-restauranter, og dets logoer er allevegne. Her nyder to Beijing-betjente skyggen under en reklameparasol til olympiaden i 2008.

    5 / 8

  • Foto: CHRIS HONDROS

    Amerikanerne har et overvægtsproblem. Specielt efter dokumentarfilmen "Oversize Me" går sin sejrsgang gennem den vestlige verden, får magthaverne i USA øjnene op for, at der skal gøres noget. Restaurationsbranchen følger kort tid efter trop, og bl.a. McDonald's begynder at skilte tydeligere med, hvor meget energi dets madprodukter indeholder.

    6 / 8

  • Foto: Claus Bech

    McDonald's er tilsyneladende bare et godt sted at demonstrere. Det syntes denne aktivist i hvert fald at mene, mens han under klimatopmødet i København i 2009 markerer sit ønske til politikerne.

    7 / 8

  • Foto: Reuters

    McDonald's er global, derfor støder burgerkæden ind i forskelligartede problemer. Her er det i Bombay, Indien, hvor en vred demonstrant smører komøg ud over McDonald's-dukken Roonald McDonald. Årsagen var rygter om, at restauranten brugte fedt fra køer til friturestege dens pomfritter. Situationer som denne og førnævnte ser dog ikke ud til at betyde tilbageslag for verdens største restaurations-kæde. McDonald's bare vokser og vokser.

    8 / 8

Luk