500 krydstogtskibe til København

Skal udviklingen for krydstogtturismen i København fortsætte, kræver det en målrettet strategi. Den har Cruice Copenhagen Network klar, og så kan den givtige turisme fordobles i de kommende fem år.

Læs mere
Fold sammen
I dag er Københavns havn med 264 anløbende krydstogtskibe og omkring 320.000 passagerer Nordeuropas førende krydstogtdestination, og i november blev København ydermere med »World Travel Award« udnævnt til hele Europas bedste krydstogtshavn foran bl.a. Genova og Barcelona.

Der har virkelig været vind i sejlene for krydstogtturismen i København. Siden 1998 har der været en årligt stigning på 11 pct., hvilket er væsentligt mere end turismen på verdensplan, som i perioden har haft en årlig vækst på 6.8 pct. Succesen skyldes ikke mindst en målrettet udvikling af krydstogsproduktet foretaget af netværket Cruise Copenhagen Network, som Wonderful Copenhagen, Danmarks Turistråd, Havnen »Copenhagen Malmö Port«, Københavns Lufthavn, SAS og byens erhvervsliv står bag. Her stopper succesen imidlertid ikke, lyder det fra Cruise Copenhagen.

Markedsprognoserne for den internationale krydstogtturisme viser nemlig en fortsat årlig vækst på mellem tre og fem pct., og følger man denne prognose, vil København i 2010 kunne nå 440.000 krydstogtpassagerer.

Men hvis havnen fortsætter sin hidtidige succesvækst, vil antallet af passagerer blive tæt ved 600.000 - og hvorfor skulle man ikke det?

Målrettet indsats
Det kræver en styrket infrastruktur og forbedret terminalkapacitet. Langelinie kan fremover ikke klare de mange skibe. Der må tilbydes yderligere kajplads i København eller i Malmø. »Konkurrenterne« Amsterdam, Dover, Hamburg og Rostock har allerede eller er i gang med at etablere nye terminaler.

Det kræver »easy check-in«, for samspillet mellem skib og fly er afgørende for den fortsatte succes for København som »turn-around havn«.

Allerede for den kommende sæson arbejdes med mulighederne for en integreret bagagehåndtering, så passagererne kan checke bagage ind i havnen og undgå kø i lufthavnen.

Det kræver en miljøindsats, så både byen og havnen også miljømæssigt kan klare at modtage mange flere krydstogtskibe.

Det kræver produktudvikling og markedsføring af byens tilbud til krydstogtgæsterne.

Shoppingmulighederne skal bedres, gerne med søndagsåbent, og der skal være let adgang til begivenheder og attraktioner.

Det kræver øget international markedsføring. Strategien lægger op til fortsat fokus på markedsføring i USA og Storbritannien rettet mod de dominerende krydstogtsrederier og internationale rejsebureauer.

Desuden skal det baltiske krydstogt-brand styrkes med både markedsføring og udvikling af de destinationer, tolv baltiske havne plus København som den ledende, der udgør det baltiske krydstogtprodukt.

Krydstogtturismen skønnes at have givet København en omsætning på op mod 700 millioner kr. i år.

»Allerede nu er der tilmeldt 286 krydstogsskibe til anløb i 2005, så vi tror på at kunne realisere fortsat vækst og succes,« siger formand for Cruise Copenhagen Network, Per Schmidt, general manager for Copenhagen Malmö Port.