50.000 australske husstande får gratis solcellepaneler

Der bliver i praksis tale om verdens største kraftværk, siger Sydaustraliens guvernør, Jay Weatherill.

Foto: PR / Scanpix

Sydaustralien har i den seneste tid demonstreret, hvorfor delstaten regnes blandt de førende aktører inden for bæredygtig energi.

Mod slutningen af det forgangne år fik staten leveret verdens største litium-batteri af Tesla; der er tale om et batteri, som vil kunne levere strøm til 30.000 husstande i én time.

Og for nogle uger siden blev det bekendtgjort, at man planlægger at bygge verdens største solcelleanlæg. Sydaustralien – eller South Australia – har et erklæret mål om at være 100 procent drevet af bæredygtig energi inden 2030. Det sidste element i denne plan er at få installeret mindst 50.000 solcelleanlæg i private hjem.

»Omfanget er årsagen til, at det vil blive en succes,« siger delstatens førsteminister, Jay Weatherill, søndag til Bloomberg. Han fører for tiden valgkamp forud for valget i marts.

Gratis for husholdningerne

I første omgang vil projektet blive testet i 1.100 husstande. De vil få 5 kilowatts solcellepaneler og 13,5 kilowatts Tesla Powerwall 2. batterier installeret… helt gratis. Finansieringen vil efterfølgende finde sted ved salg af den overskydende elektricitet.

Efter planen skal ordningen siden udvides til at omfatte 24.000 husstande, før tilbuddet i sidste ende bliver åbnet for samtlige hjem i Sydaustralien. Planen er at få mindst 50.000 husstande til at deltage i løbet af de næste fire år.

»Vi gør i praksis det, at vi installerer et ekstra kraftværk på Sydaustraliens energimarked. Og den øgede konkurrence vil føre til lavere priser for alle,« siger førsteminister Jay Weatherill.

Jagter ny succes

Det er ikke første gang, at Sydaustralien indgår et stort samarbejde med Elon Musk. For at løse problemer med omfattende strømnedbrud på et ustabilt elnet, fik delstaten i fjor leveret verdens største litium-batteri af Tesla.

Projektet vakte dengang stor opmærksomhed, fordi Musk lovede, at batteriet ville være gratis for Sydaustralien, hvis det ikke var færdigt i løbet af 100 dage. Og det blev det så. Nu vil Weatherill så gentage succesen.

»Vi vil samarbejde med et af verdens mest avancerede teknologiselskaber og nok en gang vise, at vi er førende inden for den bæredygtige energi: verdens største batteri, verdens største solcelleanlæg og nu i praksis verdens største kraftværk,« siger Weatherill.

Sol- og vindkraft tegner sig i dag for cirka 40 procent af delstatens energiproduktion.