5 ting verden har behov for at vide fra Trump i aften

Om kort tid holder USAs kommende præsident, Donald Trump, sit første møde for verdenspressen. Her er 5 ting, som økonomerne håber, at Trump vil tale om.

Foto: ROBYN BECK

Mens skandalerne fyger om ørene på USAs kommende præsident, Donald Trump, træder ham nu frem i mediernes søgelys, når Trump kl. 17.00 i dag holder sit første officielle pressemøde siden valgsejren i november.

Forud for mødet er der masser af ubesvarede spørgsmål og stor usikkerhed om, hvorvidt hans mange valgløfter nu også står til at blive gennemført. Selv har Donald Trump med et par vrede tweets bidraget til at skabe usikkerhed på finansmarkederne, hvor han blandt andet har skabt frygt for, at han vil gøre alvor af sin retorik og starte en handelskrig ved at lægge straftold på 45 procent på varer fra Kina.

»Spurgte Kina os, om det var o.k. at devaluere deres valuta for at gøre det sværere for vores selskaber at konkurrere, brandbeskatte vores produkter eller bygge et massivt militært apparat i Det Sydkinesiske Hav? Det tror jeg ikke!,« skrev Trump på Twitter i december.

Siden da har Donald Trump lagt sig ud med Ford, Toyota, General Motors og Boeing for blot at nævne et par stykker. Selv om meget er uvist forud for mødet i aften, håber økonomerne at få svar på følgende fem ting fra Trump:

1) Handelspolitikken
Den kommende amerikanske præsident er kendt for at være kritisk over for de handelsaftaler, som USA har været ved at indgå med både Asien og Europa. Økonomerne vil derfor holde øje med, om USA vil sende signaler om at lukke sig mere om sig selv.

»Hvis Trump kører hårdt på med protektionisme, stiger risikoen for en global handelskrig, hvor alverdens lande begynder at bekæmpe hinanden i stedet for at bekæmpe de økonomiske udfordringer. I så fald kan den gode stemning hos aktieinvestorerne i hele verden få et knæk,« siger cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven.

2) Selskabsskatten
I sin valgkamp lovede Trump, at det amerikanske erhvervsliv i de kommende fire år skal betale mindre i skat. Blandt andet lød det, at selskabsskatten på 35 procent skal ned på 15 procent.

»Hele verdens finansmarkeder vil gerne høre, at den del gennemføres relativt hurtigt – men i en perfekt verden, så skal det også helst være i hvert fald delvist finansieret. Og så er det afgørende, at systemet ikke bliver gjort mere kompliceret,« siger Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv.

3) Finanspolitikken
Donald Trump har bebudet, at han vil føre en ekspansiv finanspolitik geoffentlige investeringer.

»Det er hovedårsagen til, at aktiekurserne, obligationsrenterne og dollarkursen er steget, siden Trump blev valgt. Investorerne er nu meget interesserede i, om der kommer større detaljer om, hvad Trump vil spille ud med,« forklarer Jacob Graven.

4) Offentlige investeringer
Hvilke investeringer vil Trump foretage? Indtil videre ved vi ikke ret meget om, hvilke investeringer Trump har i tanke - bortset fra den omdiskuterede mur til Mexico.

»Fokus vil mest være på vækstfremmende initiativer. Dvs. veje, broer og tog mv. Vi har ikke specielt lyst til at vide så meget om mure til andre lande. Igen timing og størrelsesorden vel være vigtig at holde øje med nyt om,« siger Steen Bocian.

5) Sikkerhedspolitikken
Trump siger, at han vil overvinde ISIS. Men ingen ved, hvordan han har tænkt sig at gribe kampen mod terrorisme an. Han vil skabe fred i Mellemøsten, men ingen kender hans planer. Og så er der usikkerheden om forholdet til Putins Rusland. Den slags sikkerhedspolitiske usikkerheder skaber uroligheder i markedet og vil blive fulgt tæt i dag.

»Sikkerhedspolitik kan blive vigtigt for de finansielle markeder. Hvis Trumps politik fører til konflikter med andre lande, kan det påvirke den økonomiske udvikling negativt. Især hvis konflikten er med store lande som fx Kina,« siger Jacob Graven.

Ifølge økonomerne vil meget vil afhænge af, om Trump kan komme igennem med sin politik overfor Kongressen. De forventer derfor, at den største effekt på de finansielle markeder af Trumps politik først kommer, når der efter Trumps indsættelse som præsident kommer større klarhed, hvilken politik Trump reelt kommer til at føre.