4/3-04:Disneys ledelse kløves

Bestyrelsen for Walt Disney Corp. bøjer sig for aktionærerne og fyrer koncerndirektør Michael Eisner som bestyrelsesformand. Men kritikken fortsætter.

4/3-04:Disneys ledelse kløves - 1
Disneys nye formand er tidligere senator ¿ og fredsmægler i Nordirland ¿ George Mitchell. Han blev genvalgt til bestyrelsen med kun 72 pct. af stemmerne, og kritikerne siger, de ikke giver op, før han også er ude af billedet. <br>Foto: Reuters
Læs mere
Fold sammen
NEW YORK: Den halve magt og ikke ret meget af æren blev resultatet for Disneys stærke mand gennem tyve år, Michael Eisner, af generalforsamlingen i Philadelphia onsdag.

Efter mødet, hvor aktionærerne skrev erhvervshistorie i USA ved at lade hele 43 pct. af stemmerne gå imod Eisners genvalg til bestyrelsen, tog firmaet konsekvensen ved at kløve Eisners magtbase i to.

Dobbeltposten som koncerndirektør og bestyrelsesformand for Walt Disney Corp. findes ikke mere. Fremover bliver Eisner kun koncerndirektør, og ny formand bliver tidligere senator og fredsmægler i Nordirland, George Mitchell, som i forvejen sidder i bestyrelsen.

Kritikerne vil have mere
Men det er ikke nok til at tæmme kritikerne, som klager over Eisners enerådende tendenser og svingende økonomiske resultater gennem de seneste år. Ligesom de klager over bestyrelsens eftergivenhed.

Kritikerne, anført at tidligere bestyrelsesmedlemmer Roy Disney - Walts nevø - og Stanley Gold, vil have renset helt ud.

»Det er ikke nok. Vi hviler ikke, før Michael Eisner er væk,« sagde Stanley Gold på en pressekonference efter generalforsamlingen.

Roy Disney var enig.

»Et virkeligt stort antal mennesker satte i dag kryds ved den boks, hvor der stod: Smid dem allesammen ud,« sagde han med sin karakteristiske nasale stemme.

Disney og Gold har rettet deres kampagne mod ikke bare Eisner men også tre andre bestyrelsesmedlemmer, herunder den nye formand, George Mitchell.

Kampagnen må have haft en vis virkning, for Mitchell blev kun genvalgt med 76 pct. af stemmerne, og det tal omfatter endda ikke de stemmer, der blev afgivet på selve generalforsamlingen. De to andre kritiserede bestyrelsesfolk blev genvalgt med 78 pct. Usædvanligt mange aktionærer gav deres mening til kende. Hele 1,8 mia. af Disneys 2,1 mia. aktier var repræsenteret.

Dårligt tidspunkt
Balladen om Disneys ledelse svækker firmaet på et tidspunkt, hvor det har behov for at være stærkt.

Den amerikanske kabelgigant Comcast forsøger at købe Disney, men Disney har indtil videre sagt, at prisen - ca. 60 mia. dollars, ca. 360 mia. kroner - er for lav.

Comcast opfordrede umiddelbart efter generalforsamlingen til en forhandling med »uafhængige« bestyrelsesmedlemmer men blev afvist.

Spørgsmålet er, om den attitude er holdbar.

»Mangelen på støtte til bestyrelsen forstærker Comcasts position som potentiel køber,« mente Merrill Lynch i en kommentar.

Lykkes overtagelsen, vil Disneys dage som selvstændigt firma være talte.