4/3-04: FLS' to guldæg er klar til salg

Både Aalborg Portland og Unicon melder sig klar til at få nye ejere, og tre andre favoritter end Jan Bonde Nielsen tegner sig allerede.

Både på Aalborg Portland i Nørresundby og Unicon i Roskilde erklærede man sig i går fortrøstningsfulde ved udsigten til at blive solgt fra som en samlet pakke fra det økonomisk trængte FLS Industries.

De to virksomheder er på få år blevet »guldæg« inden for trængte FLS med en nettoomsætning på tilsammen 2,8 mia. kr. og et resultat før skat sidste år på 428 mio. kr.

Det er bare treethalvt år siden at FLS nærmest ved et tvangskøb fik hele kontrollen med Aalborg Portland, der i ti år havde været ejet sammen med britiske Blue Circle.

Men da Blue Circle blev solgt til franske Lafarge, blev der sat fart i at gøre Aalborg Portland til verdens førende producent af såkaldt hvid cement, og det lykkedes i forbløffende grad.

Hvid cement giver næsten dobbelt så gode priser som grå cement, for den kan bruges til at lave marmorlignende fliser og svømmebade. Betonfabrikken Unicon er en af Aalborg Portlands største aftagere og regnes for at høre naturligt sammen med Portland, omend virksomheden også kan sælges fra solo.

Ligget i kortene
Søren Vinther, adm. direktør Aalborg Portland: »Det har ligget i kortene i et par år, at vi skulle have ny ejer, og jeg tror, at der er flere, der er interesseret i os. Vi er blevet verdens største producent af hvid cement, og det vil interessere både andre cementfabrikker og store investorer.

Med vores nye produktion af hvid cement i Egypten og Malaysia er vi en helt anden virksomhed, end den Blue Circle solgte sin halvdel af tilbage til FLS Industries i år 2000. Salget skal gå professionelt og rigtigt til, og det kan gå hurtigt eller tage længere tid, men jeg er fortrøstningsfuld,« siger Søren Vinther.

Kurt Arentoft, adm. direktør for Unicon i Roskilde: »Vi har en god og sund virksomhed med gode medarbejder- og kunderelationer. Vi tager det med åben pande, at vi skal have ny ejer. Jeg har ikke selv nogen favoritejer. Vi har lige modtaget nyheden om beslutningen og vil ikke kommentere, hvem køberen kunne være eller ikke være,« siger han.

Tre favoritkøbere
Ligesom FLS-bestyrelsesformand Jørgen Worning og adm. direktør Jørgen Huno Rasmussen er Vinther og Arentoft omhyggelige med ikke at sige, at de nødigt vil arbejde under den tidligere B&W-ejer Jan Bonde Nielsen.

Berlingske Tidende erfarer, at blandt mulige kandidater er der især tre næsten lige store europæiske byggeindustrimastodonter, der har deres interesse.

Schweiziske Holcim har næsten historien tilfælles med FLS, idet den bygger på den berømte Schmiedheiny-familie konglomerat, der i omkring 100 år har været skiftevis konkurrent og kollega. Holcim med hovedkvarter i St. Gallen omsætter for omkring 50 mia. kr.

Franske Lafarge er en næsten lige så gammel konkurrent og kollega, først og fremmest som cementproducent, der fra Paris sælger for næsten 90 mia. kr. efter opkøbet af den tidligere Aalborg Portland-partner, britiske Blue Circle.

Og irske CRH Holding er på få år gået fra at være cementfabrikken Irish Cement til at være en international storspiller når det gælder byggematerialer. Denne koncern sælger nu for omkring 70 mia. kr.