3G-licens på vej mod ny ejer

Teleselskabet Oranges licens til at drive 3G-videotelefoni i Danmark er tilsyneladende i spil. Sonofon ligner den sandsynlige køber.

Læs mere
Fold sammen
Sonofon er formentlig på vej til at få sig en 3G-licens.

Den eneste ledige af de fire danske licenser til 3G-videotelefoni er ved at skifte hænder. Såvidt Berlingske Tidende erfarer, forhandler Telia nemlig med Sonofon om et salg af den ekstra licens, som Telia fik med i skuffen ved købet af Orange. Ingen af parterne afviser men vil heller ikke kommentere forlydenderne yderligere.

Ikke afklaret
»Svaret er, at det ikke er afklaret endnu, hvad der sker med den tiloversblevne 3G-licens - og jeg kan ikke svare på, om der forhandles. Men vi har god tid. IT- og Telestyrelsen har givet os frem til 31. januar 2005 til at afklare, om vi vil levere 3G-licensen tilbage eller sælge den. Vi skal nok finde en afklaring, inden fristen udløber, men det er jo offentligt kendt, at Sonofon på et tidspunkt har sagt, at man var interesseret,« siger kommunikationschef Robert Neimanas fra Telia.

Telias nordiske direktør, Kenneth Karlberg, har tidligere anslået, at den samlede investering i et Telia 3G-net i Danmark vil være en milliard kroner oven i licensen.

Det spændende bliver derfor nu at se, hvad Orange-licensen faktisk er værd.

Når I har investeret så mange penge, vil I vel gerne sælge licensen og ikke blot levere den tilbage?

»Det er naturligvis en oplagt tanke. Men hvis vi leverede den tilbage, ville IT- og Telestyrelsen måske vurdere, at der i dag ikke er brug for flere end tre 3G-licenser i Danmark, og så ville der være en konkurrent mindre. Det skal vi veje op mod hinanden,« siger kommunikationschef Robert Neimanas fra Telia.

Overraskende
Sonofon fik overraskende ikke fingrene i den ene af de fire 3G-licenser, som staten i sin tid udbød. De gik til TDC, Telia, Orange og »3«, hvor kun »3« i dag har et net oppe at køre. De øvrige licensindehavere skal inden nytår have etableret et net, som dækker 30 procent af den danske befolkning - men uden nødvendigvis at have en eneste kunde som bruger. I mellemtiden betaler licensindehaverne årligt 71 millioner kroner til staten i afgift.

TDCs koncernchef, Henning Dyremose, har tidligere sagt, at TDC vil vogte nøje over, at Orange-licensen ikke kommer på udsalg, hvis den går tilbage til staten. »Vi husker udmærket, at vi har betalt 964 millioner kroner for vor licens,« lyder beskeden fra TDC-toppen, der som de andre licensindehavere troligt har betalt de årlige millionafgifter til staten.

Sonfon afviser ikke
Sonofon afviser heller ikke, at der er forhandlinger.

Er I ved at overtage Telia/Oranges løse 3G-licens?

»Det kan jeg ikke kommentere, men det er klart, at der er flere, der er interesseret i at få den pågældende licens,« siger kommunikationsdirektør Karin Skjødt Hindkjær.

Er I i aktuelle forhandlinger med Telia/Orange om licensen?

»Det kan jeg ikke kommentere.«thomas.breinstrup@berlingske.dk

jse@berlingske.dkFind tidligere artikler

om 3G i Danmark.