340 kroner ekstra i lommen hver måned i det nye år

Rentetilpasningslån sikrer boligejere mere plads i budgettet. Faldende boligudgifter mere end opvejer stigende skatter, viser beregninger.

En ganske almindelig familie kan se frem til en økonomisk fremgang på 340 kroner om måneden i det nye år, når der tages hensyn til alle ændringer, der påvirker den almindelige danskers privatøkonomi.

Det har ellers i flere tilfælde været påvist, at mange danskere vil opleve stigende skattebetaling, når de får lønsedlen for januar. Det skyldes, at den skattelettelse, der er i forårspakken i år kun har været fordelt på syv måneder, mens den næste år vil være fordelt over alle årets 12 måneder.

Men den stigende månedlige skattebetaling bliver altså opvejet af andre faktorer, der har indflydelse på privatøkonomien, har økonomer i BG Bank beregnet.

Bolig sikrer fremgang
»Konklusionen på analysen er, at der bliver mere plads i familiens budget i 2005. Der er nemlig samlet en fremgang på godt 340 kroner om måneden svarende til over 4.000 kroner om året. Dette beløb fremkommer som summen af en række plusser og minusser,« hedder det i analysen.

Mens forårspakken altså vil opleves som en tilbagegang, kan danskerne til gengæld glæde sig over lavere udgifter til boligen og energi.

Økonomerne har skabt en modelfamilie, der består af to voksne og to børn bosat i Horsens. Moderen er skolelærer, mens faderen arbejder som journalist på et lokalt dagblad. Den årlige bruttoindkomst for familien er knap 650.000 kroner, og de bor i et hus, der er vurderet til 1,4 mio. kroner.

Forældrenes skattebetaling stiger med næsten 500 kroner. om måneden i det nye år. Men den tungeste post i familiens budget, boligudgiften, falder betragteligt. Med et FlexLån med rentetilpasning hvert tredje år og en restgæld på cirka 935.000 kroner falder bruttoydelsen fra 5.660 kroner til 4.670 kroner her måned. Efter skat giver det en besparelse på cirka 475 kroner, og det opvejer dermed stigende skat.

Hele året har der været betydelig fokus på olieprisen, som har svinget en del, men den pris, som de danske forbrugere skal betale, svinger en del mindre. Det skyldes blandt andet, at olie handles i dollar, og at svækkelsen af dollaren reducerer prisen for olie i danske kroner. Olieprisens betydning for en almindelig families budget er derfor i første omgang begrænset.

På trods af skattestoppet kommer mange boligejere til at betale mere i ejendomsskat.

»Jo tættere man kommer på København, jo større skattestigning i 2005. I Københavns og Frederiksberg kommune topper stigningen, og her kommer husejerne i gennemsnit til at betale godt 1.300 kr. mere om året,« hedder det i analysen.

Husejerne i hovedstadsregionen får glæde af skatteloftet i beregningsgrundlaget for grundskylden, da beregningsgrundlaget højst med stige 6,5 procent. Selv om ejendomsskatterne altså stiger i 2005, ville det have set langt værre ud uden skatteloftet.