31/12-04: Martha og Kinasyndromet

Yderpunkterne er blevet til at få øje på i internationalt erhvervsliv i 2004, hvor livsstilsidolet Martha Stewart tilsyneladende blev et endnu større idol af at ryge i fængsel - og hvor der næppe var nogen, der havde så megen succes som den nærmest ukendte kinesiske leder, Hu Jintao.

Læs mere
Fold sammen
Året der gik

Her gik vi lige og lærte alle sammen, at man skulle gøre sig selv til en mærkevare - et brand. Og se så, hvad der skete i 2004.

Få har som den 63-årige amerikanske livsstilsekspert, Martha Stewart, gjort sig selv til et brand, men medaljen har en bagside. Hun lavede en fejl, og røg i fængsel under mere mediebevågenhed end nogensinde før.

Man kan sige, at brand-recepten blev ramt af nedsmeltning, af Kinasyndromet.

For hvis man skal udpege den mand, der havde størst succes i internationalt erhvervsliv i 2004, så er det svært at komme uden om den, hvis billede og historie de færreste har på nethinden: Kinas leder, Hu Jintao, der bestemt ikke er et brand - ikke engang i sammenligning med det røde Kinas første store rorgænger, formand Mao.

Råd for seks milliarder
Martha Stewart er ellers gjort af den amerikanske drøm: Hun kom fra en stor, fattig familie af polske indvandrere i USA, og blev familiens første succes i verdens rigeste land, da hun slog sig op på at lave bøger om madlavning og det gode liv - og fik sin egen TV-kanal (!) og børsnotering.

Hendes firma sælger for seks milliarder kroner om året. Gentager: Seks milliarder kroner! På opskrifter og gode husråd.

Men Martha ville have mere.

Hun fik rodet sig ind i en lille insidersag, som ingen havde lagt mærke til, hvis ikke hun var et lille hjørne af den.

Hun havde solgt aktier i utide i firmaet ImClone, løj om det - og blev med fuld musik idømt fem måneders fængsel. Dommens størrelse skyldtes mest, at hun havde løjet.

Nu sidder hun så i Vest Virginias Alderson-fængsel sammen med 1.200 andre syndere og tænker tanker i »Camp Cupcake«.

I et interview fra cellen op til jul har hun meddelt, at hun synes, at maden er for kedelig! Til gengæld siger fængselsgæster, at fængselstoiletterne aldrig har været pænere.

Brandet Martha Stewart ser ud til nærmest at være blevet styrket af dommen.

Til efteråret, når hun er på fri fod igen, skal Martha Stewart være værtinde i et nyt TV-show, hvor 12 håbefulde skal konkurrere om at blive den »ny Martha«.

TV-producenten har dokumenteret sans for succes: Han tjente sine første penge på at lave den amerikanske udgave af realityshowet »Robinson«, og fortsatte med at lave »Praktikanten«, hvor håbefulde unge businessfolk går i lære hos den temmelig fallerede byggematador, Donald Trump, der efter sit praktikant-show i fuldt alvor forsøgte at tage patent på sætningen »Du er fyret«.

Programmet havde så mange seere, at danske kanaler næste år sender lignende udsendelser med Klaus Riskær og en vis Don Ø.

Mange muligheder
Der er faktisk temmelig mange ude i verden, der også er mulige TV-stjerner efter et år, hvor der kom lys over store grådigheds- og moralskandaler i USA (Disney og Vioxx), Sverige (Skandia), Tyskland (Josef Ackerman), Italien (Parmalat), for ikke at glemme Rusland, hvor Yukos-opgøret om de stenrige oligarker er blevet føljeton i alle medier.

Oligarkerne blev ufatteligt rige på ingen tid på at privatisere Sovjetunionen, og selv antikommunister har stor forståelse for, at Putin nu nationaliserer tilbage - sådan som det også tit de seneste årtier er sket i bl.a. Frankrig og Italien.

Skandalesagerne handler heldigvis især om »gamle« synder, for 2004 har været et ganske godt år, hvis man ser på f.eks. aktiekurserne, der kom tilbage til højeste niveau siden 2000 - og en ny oliekrise.

Den er tilsyneladende afværget trods fortsat uro i Irak og Omegn - og fusk med prognoserne i gamle, hæderkronede Shell, uro i Nigeria og strejker i Norge.

Trods høje priser i år nåede vi for resten aldrig i nutidspriser i nærheden af energikrise-halvfjerdserne, men hvor længe går det godt? Og det ér jo ikke entydigt godt for EU-landene, at euroen nu endelig har succes over for dollaren!

Man forstår, at Bodil Nyboe Andersen gerne vil på pension nu og nyde en af sønnernes præstationer (som chef for den ny opera), men ikke, at 78-årige Alan Greenspan gider tage endnu en tørn. Man siger, at nationalbankdirektører har stor magt, men over hvad?

Larry får sin vilje
Der »konsolideres« på livet løs af virksomheder, der ikke kan blive større på normal vis, men må spise en konkurrent eller to for at klare vækstmål. JP Morgan Chase æder f.eks. Bank One for at lave verdens næststørste bank efter Citibank, og softwarefirmaet Oracles Larry Ellison har endelig fået sin vilje med den lille konkurrent, PeopleSoft.

Det var ham, der efter en optræden hos TV-værtinden Oprah Winfrey angiveligt måtte indføre telefonsvarer i headquarter i Silicon Valley.

»Tast ét, hvis De vil købe software, tast to, hvis De vil giftes med Larry.«

Han har det lettere med blondiner end med konkurrenter, men kom lidt tættere på andre menneskers virkelighed, da han i årets løb giftede sig - med en forfatter af kærlighedsromaner.

Tæt på Ellison bor internetsøgemaskinen Google, der i årets løb beviste, at det igen er muligt at børsnotere gode IT-produkter til skyhøje aktiekurser, om end det ikke helt blev på 1999-niveau.

Alligevel er der masser af mismod rundt omkring.

Tag bare den tyske bilindustri, hvor Opel (General Motors) har bebudet massefyringer, og hvor VW-fabrikkerne er kommet et skridt længere med også at gennemføre lønnedgang.

Norah Jones i klemme
Det ord, der blev brugt mest i 2004, var nok »globalisering« - og det har mange ansigter.

Man kan se positivt på det - tage de seneste års store internationale pladesælger, 25-årige Norah Jones i ørerne, og lytte til blød jazz.

Vi er nogen, der bilder os ind, at vi kan høre, at hun er datter af The Beatles' gamle indiske ven, sitarspilleren Ravi Shankar - og erfare den ro og orden, hvormed de flittige indere nu er ved at blive hele verdens servicearbejdsplads med IT- og telefonservice. Meget betegnende er Norah Jones lige nu på Asien-turné, hvor hun måtte aflyse en koncert i Djakarta. Årsagen var ikke weekendens flodbølge, men en anden potentiel katastrofe: Frygt for uro fra islamistiske fanatikere, som ikke hører en halv asiat, men en hel amerikaner i spinkle Norah.

Kinasyndromet
Norah Jones blev født det år, hvor Jane Fonda spillede heltinden i filmen »Kina-syndromet« - en sag om et atomkraftværk på kanten af nedsmeltning.

I 2004 fik begrebet dobbelt-betydning. Det kom til at handle om den flugt af arbejdspladser, der lige nu sker først og fremmest til Kina. Krønikeskriveren gjorde i årets løb en helt personlig erfaring med, hvad Kinasyndromet bl.a. er.

Den ene uge gjaldt det en éndags reportagerejse til Kristiansand i Norge med Jørgen Lindegaards krisehærgede SAS. Den næste uge var det ferie i Hong Kong, med flybilletter fra det overskudsgivende Turkish Airlines i det kommende EU-land, Tyrkiet - og inkl. fire overnatninger på et Holiday Inn-hotel i fornem kvalitet. Der var så godt som ingen forskel på de to regninger!

Kinas ingeniører
De smiler i Tyrkiet over, at også de nu måske snart kommer med i EU og kan blive et nyt europæisk lavtlønsområde, der kan tiltrække europæiske virksomheder. Men den stærkt oversete historie om Kina er, at det ikke kun er små, tætpakkede systuer på 8. etage i Hong Kongs højhuse eller legetøjsfabrikker i Kinas nye, eksplosivt voksende industriområder.

Den nærmest profilløse ny store kinesiske rorgænger, den 62-årige Hu Jintao, leder et land, hvor samtlige ni medlemmer af regeringen og de 22 i politbureauet såmænd er ingeniører, og for længst er kommet meget længere end til at interessere sig for at bygge vandkraftværker og motorveje.

Nu vil de også have industrivirksomheder, der ikke bare stiller billig arbejdskraft til rådighed for Vestens virksomheder. Ja, de bygger skibe til selv kvalitetskrævende Mærsk (som selv har investeret voldsomt i bl.a. store containerhavne), de er også godt i gang med at lave deres egne bil- og elektronikbrands, og de har massevis af begavet egen arbejdskraft på vej gennem pipelinen: Alene i Haidian-forstaden til Beijing er der - og hold nu fast - 40 universiteter og 138 forskningscentre.

De får vist større indflydelse på vores fremtid end Martha Stewart og hendes kloninger, og med risiko for at blive beskyldt for at være rødgardist, så er det måske ligefrem værd at glæde sig til!