30/1-2004: Storpolitik i medicinal-fusion

Tyske politikere frygter tab af arbejdspladser, hvis den franske medicinalgruppe får held til at overtage den fransk-tyske storebror Aventis.

Læs mere
Fold sammen
PARIS: Mens ledelsen i medicinal-giganten Aventis stadig afviser det fjendtlige tilbud fra konkurrenten Sanofi, bliver det stadig mere klart, at Sanofis raid er kommet i stand efter indgående konsultationer med de ledende politikere i Paris.

Dette har vakt stor bekymring i Tyskland, hvor man frygter, at franske interesser er ved at sætte sig på det tysk-franske Aventis, der beskæftiger 9.000 mennesker i Tyskland.

I delstaten Hessen, hvor flertallet af de tyske Aventis-arbejdspladser findes, har den kristeligt-demokratiske ministerpræsident Roland Koch således krævet, at forbundsregeringen i Bonn forsvarer de tyske arbejdspladser.

Tyske embedsmænd har efterfølgende bekræftet, at Sanofis fjendtlige overtagelsesforsøg vil blive debatteret, når forbundskansler Gerhard Schröder og præsident Jacques Chirac mødes den 9. februar.

Den tyske økonomi- og arbejdsminister Wolfgang Clement har dog afvist tyske presseforlydender om, at regeringen i Bonn skulle forsøge at hjælpe Aventis med at finde et alternativ til Sanofi.

I Paris bedyrer regeringskilder, at man »forstår de tyske bekymringer«, men man understreger samtidig, at der er en »sund industriel logik« bag initiativet.

Sanofis topchef Jean-Francois Dehecq har siden offentliggørelsen af tilbuddet, der har en værdi af godt 360 mia. kroner, udnerstreget, at det skal ses som et europæisk og ikke som et fransk initiativ.

Derfor rejste Dehecq også umiddelbart efter til Frankfurt, hvor han forsøgte at overbevise tyskerne om, at den ventede synergi-effekt på små 12 mia. kroner ikke udelukkende skal komme fra nedskæringer i arbejdsstyrken.

Men Sanofi-ledelsens charmeoffensiv har foreløbig ikke stemt Aventis-ledelsen mildere.

Topchefen Igor Landau sagde i går morges til fransk radio, at tilbuddet fra Sanofi skal være 40-50 pct. højere for at have nogen chance, og han forudså samtidig et lang og opslidende slag.

»Det kommer til at vare to til fem måneder, hvis vi ikke gør noget. Men det har vi tænkt os. Derfor kan det komme til at vare meget længere, for vi er meget beslutsomme,« sagde Landau truende, efter at han onsdag aften fik opbakning fra en angiveligt enig Aventis-bestyrelsen til at afvise Sanofi-tilbuddet.

Nyhedsbureauet Reuters skriver imidlertid, at Sanofis tilbud vil have en regulær chance, hvis det øges med 12 pct.

Hvad angår Aventis-aktionærerne, er der særlig opmærksomhed rettet mod Kuwait Petroleum Corporation, der sidder med 13,5 pct. af aktier. Dette selskab ejes af den kuwaitiske olieminister Sheikh Ahmed Fahad Al-Ahmed Al Sabah. Onsdag bakkede også den kuwaitiske repræsentant i Aventis-bestyrelsen op om afvisningen af Sanofis tilbud.