300 års kulminedrift i Storbritannien får nu ende

I 1913 var der 3.000 kulminer i Storbritannien, men faldende priser har skadet produktionen, og i år lukker den allersidste undergrundskulmine.

Engang var Storbritannien en stolt industrination, hvor kulminerne udgjorde rygraden. De tider er forlængst forbi. Her et billede fra en mine i Aberdare i Wales. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I over 300 år har kulminerne været med til at opbygge det Storbritannien, vi kender i dag. Minerne var en stor medvirkende faktor til den industrielle revolution, der gjorde Storbritannien den største økonomi i verden omkring år 1900, men nu er det slut. Kulminen Kellingley, den sidste undergrundskulmine i Storbritannien, lukker efter 50 år i drift.

Se billedserien fra de britiske kulminer her. Billederne er blandt andre taget af de to Scanpix-fotografer Liselotte Sabroe og Linda Kastrup.

Storbritannien havde indtil sidste måned tre miner tilbage. Lige fornylig lukkede kulminen i byen Thoresby, som havde været i drift siden 1925, og til december lukker den sidste.

Den primære årsag er faldende kulpriser, og det er derfor blevet urentabelt at drive undergrundskulminer i Storbritannien. De dybe kulminer udgjorde 38 procent af Storbritanniens kulproduktion i april måned, men der skal snart kigges mod nye energiformer for den gamle industristormagt, som allerede for nogle år siden importerede mere kul, end de eksporterede.

Storbritannien importerede 1,9 millioner kubikton kul i april, og til sammenligning producerede de kun 757.000 ton indenfor landets grænser. Køb af kul i udlandet dækkede 84 procent af det samlede forbrug i 2014. Det tal var så sent som i 1995 kun 21 procent.

Verdens kulpriser fortsætter med at falde, da udbuddet fortsætter med at overstige efterspørgslen. Verdens fem største eksportører af kul er Indonesien, Australien, Colombia, Rusland og USA. Verdens største importør af kul er Kina, der på trods af en heftig egenproduktion skal bruge endnu mere for at holde væksten og industriproduktionen i gang.

Nogle få lande i verden er stadig i høj grad afhængige af kul til elektricitet. Hele 95 procent af Mongoliets elektricitetsforbrug kommer fra kul, og i Sydafrika er det tal 93 procent. På verdensplan ligger det tal efterhånden helt nede på 40 procent, og tallet falder hastigt i den vestlige verden, som i højere grad prøver at klare elforbruget med brug af alternative energikilder.

I Danmark udgøres omkring 20 procent af vores samlede energiforbrug af kul.