29/1: Auriga med ny mega-nedjustering

For anden gang i løbet af tre måneder må Auriga sende en voldsom nedjustering til fondsbørsen. Virksomheden sagde ellers, at det ikke kunne blive værre. Aktien falder som en sten på børsen. (Opdateret 11.30)

Auriga nedjusterer forventningerne til 2006 og venter nu et underskud på 75 mio. kr. mod tidligere et overskud på 60-110 mio. kr.

Nedjusteringen skyldes ekstraordinære hensættelser på de brasilianske aktiviteter.

Kort før middag er Auriga-aktien faldet godt 14 procent.

For tre måneder siden afviste den tidligere koncernchef ellers, at der kunne blive tale om yderligere nedjusteringer i indeværende regnskabsår.

»Nej, det kommer der ikke. Når vi har taget så kraftige nedjusteringer, så er det, fordi vi har taget de sorte briller på. Det kan ikke blive værre, og det må vi tage konsekvensen af,« sagde den tidligere koncernchef Mogens Nehen-Hansen i et interview med Berlingske Business den 25. oktober. Han er i dag, p.g.a. alder, afløst af den tidligere chef for datterselskabet Cheminova, Bjørn Albinus.

Dengang nedjusterede kemikoncernen sine forventninger til hele året fra et årsresultat på 260 millioner kroner til 60-110 millioner kroner.

Det store fald i forventningerne var ikke et udtryk for en dårlig forretningsstrategi. Det var bare sort uheld på grund af et ugunstigt klima, som formindskede behovet for plantebeskyttelsesmidler, konstaterede koncernchef Mogens Nehen-Hansen fra Auriga dengang.

Det er Cheminova i Brasilien, der har udviklet sig betydeligt værre end forventet, hvilket har nødvendiggjort yderligere ekstraordinære hensættelser på 100 mio. kr.

"Dels pga. yderligere hensættelser på debitorer, dels som følge af en hensættelse i forbindelse med nogle erstatningssager over manglende effekt af et svampemiddel til bekæmpelse af rust i soja. Auriga anser klagerne og de deraf mulige erstatningssager som værende dækket af Cheminovas produktansvarsforsikring. Selskabets forsikringsselskab har imidlertid endnu ikke anerkendt dækning, hvorfor ledelsen forventer at hensætte ekstraordinært i regnskabet for 2006".

Også et andet Auriga-datterselskab har haft et sløjt 4. kvartal, der trækker ned. Det er Hardi, der producerer udstyr til landbrugssektoren, der nu forventer et underskud i år på 25 mio. kr. mod et tidligere forventet årsminus på 15-20 mio. kr.