24/3-2004: SAS splittes op i fire

Efter grundig intern oprydning skal SAS geares til at konkurrere effektivt. Nøglen til succes ligger i en decentralisering og en ny selskabsstruktur.

STOCKHOLM/KØBENHAVN

Med gårsdagens aftale med kabinepersonalet og piloterne anser SAS' ledelse grundlaget for spareplanen Turnaround 2005 for at være på plads.

Nu skal selskabet udvikles, og et af de første skridt i den retning er en grundlæggende omlægning af selskabets struktur.

SAS opsplittes i fire selskaber - tre nationale og et særskilt datterselskab til langdistanceflyvning. I Norge bliver SAS slået sammen med flyselskabet Braathens under navnet SAS Braathens. I Danmark og Sverige stiftes Scandinavian Airlines Denmark og Scandinavian Airlines Sweden.

Over de fire selskaber ligger SAS-konsortiet, hvorfra Jørgen Lindegaard vil lede SAS. Imellem Jørgen Lindegaard og de fire selskaber bliver svenske Sören Belin placeret som såkaldt netværkskoordinator.

Skal ikke blande sig
»Målet er at etablere slagkraftige enheder tættere på kunderne og på markedet, og det er derfor, vi decentraliserer,« siger Jørgen Lindegaard, der er overbevist om, at manøvren vil styrke SAS.

»Det giver os bedre mulighed for at udnytte de stordriftsfordele, som vi qua vores størrelse har. Stordriftsfordelene har vi ikke været gode nok til at udnytte hidtil, men det gør vi noget ved nu,« siger koncerndirektøren.

Du splitter selskabet op i fire - hvordan hænger det konkret sammen med at udnytte selskabets størrelse?

»Nøglen er at gøre SAS mindre komplekst, og det er det, vi gør med opsplitningen. Vi har samtidig placeret Sören Belin som strategisk netværkskoordinator, og dermed vil selskabernes aktiviteter blive koordineret på den mest hensigtsmæsssige måde. Bortset fra det kan jeg ikke være særlig konkret - det er hele pointen, at jeg ikke skal blande mig,« siger Jørgen Lindegaard.

Bankmand leder i Norge
Mens gamle kendinge kommer til at lede SAS-selskaberne i Sverige og Danmark, bliver det et nyt ansigt, der skal styre luftfartselskabets norske operation.

SAS har udnævnt bankmanden Petter Jansen, som hidtil har haft ansvaret for personkundeområdet i Den Norske Bank, til ansvarlig for det, der bliver det største af de tre nationale selskaber.

Ud over det giver hans baggrund i forsvaret og i bankverdenen et bredt fundament for hans virke i det nye job.

»Det er med stor glæde og forventning, at jeg tager fat på arbeidet. De nye selskaber starter også en ny æra for SAS,« siger Petter Jansen i en pressemeddelse fra SAS.

For Scandinavian Airlines Danmark bliver det den nuværende områdechef Susanne Larsen. I Scandinavian Airlines Sverige og Scandinavian Airlines International bliver det ligeledes de to nuværende direktører med ansvar for områderne, der fortsætter. Anders Ehrling bliver chef i Sverige og Lars Lindgren skal styre den interkontinentale enhed.