24/3-2004: SAS-aftale er første skridt mod et salg

Med spareplanen på 14 milliarder kroner i hus er SAS klar til vækst og overskud allerede i år, proklamerer koncernchef Jørgen Lindegaard. Dermed tegner sig grundlaget for et dansk salg af statens ejerandel af luftfartskoncernen, siger finansminister Thor Pedersen.

24/3-2004: SAS-aftale er første skridt mod et salg - 1
KØBENHAVN/STOCKHOLM

Det hæderkronede fællesskandinaviske luftfartsselskab SAS kan se frem til et historisk brud med den danske stat.

Efter gårsdagens banebrydende aftaler med de danske kabineansatte og piloterne er selskabet trimmet til vækst med nye ruter og milliardoverskud. Dermed forventer den danske regering, at koncernen er på vej til at blive »selvbærende« og modent til helt og holdent at komme på private hænder, siger finansminister Thor Pedersen (V) til Berlingske Tidende.

»Det er den danske regerings holdning, at SAS skal have lov at udvikle sig frit og skal ud i et åbent ejerskab. Statsmonopolet har gjort det svært for SAS at konkurrere. Skal selskabet overleve og være en god arbejdsplads, så er det optimale, at staterne slipper deres ejerskab,« siger Thor Pedersen.

Sammen med Sverige og Norge ejer Danmark halvdelen af SAS. Den danske stat ejer 14,3 pct. af aktierne, som i dag har en værdi af godt halvanden milliard svenske kroner.

Den danske regering har derfor nøje fulgt med i SAS-ledelsen bestræbelser på at lande den gigantiske spareplan på 14 milliarder svenske kroner, som er forudsætningen for, at den hårdt trængte flykoncern igen kan levere et overskud.

Det forventer selskabets danske topchef, Jørgen Lindegaard, allerede at kunne i år. Og Jørgen Lindegaard lover tilmed sine ejere et overskud på fem milliarder kroner om senest tre år.

I det øjeblik SAS begynder at give overskud ser finansminister Thor Pedersen ingen grund til at vente længere end højst nødvendigt med et salg.

Har den danske stat givet slip på SAS inden for tre år?

»Det tør jeg ikke sige, men jeg håber, at grundlaget for at gøre det, er til stede inden tre år,« siger Thor Pedersen, som understreger, at der endnu ikke foreligger en fast køreplan.

De optimistiske meldinger omkring det skandinaviske luftfartsselskab kom efter at de sidste, afgørende aftaler med de danske kabineansatte og piloterne kom på plads. Flykoncernen er nu ifølge ledelsen trimmet til en fornyet kamp mod konkurrenterne via nye ruter og flere afgange, og det var en træt men tydelig lettet Jørgen Lindegaard, som på gårsdagens pressemøde i Stockholm kunne berette om aftalerne.

»Det helt afgørende har været at skabe en platform for selskabet med et gennemsnitligt omkostningsniveau, der svarer til det niveau, der bliver gældende på det skandinaviske og europæiske marked i de kommende år. Det betyder, at vi kan begynde at gøre alt det, vi har sagt, at vi glædede os til, nemlig at ekspandere med flere afgange på både nye og eksisterende ruter.«

Allerede på søndag indleder SAS en ny voldsom offensiv med åbningen af ruten til Shanghai i Kina samt flyvninger til fem nye europæiske destinationer.