24/11-05: Chef-udrensning i Chr. Hansen

Der er kraftigt gennemtræk på chefgangen i ingredienskoncernen Chr. Hansen, der netop er afnoteret fra fondsbørsen. Fire måneder efter salget til franske PAI står koncernen officielt uden finansdirektør, salgsdirektør og personaledirektør. Men Berlingske kan i dag løfte sløret for dele af topchef Lars Frederiksens nye hold.

Først skulle der ikke ske ændringer i Chr. Hansens ledelse. Men nu skifter administrerende direktør Lars Frederiksen ud på fire topposter. Også andre chefer er forsvundet. <br>Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En regulær udrensning i toppen af den danske ingredienskoncern Chr. Hansen følger nu overraskende i kølvandet på den franske kapitalfond PAIs køb af det mere end 130 år gamle industriselskab.

Koncernen, der ifølge hidtidige forklaringer fra den nye topchef Lars Frederiksen er blevet købt på blandt andet et stærkt lederteam, har haft som mål at køre »business as usual«. Det skete ud fra devisen om, at hvis koncernen kunne blive ved med at blive bedre til at tryne konkurrenterne, så var franskmændene glade.

Men siden Berlingske Business i august interviewede topchefen om hans syn på lederteamet er der sket ting og sager. I fire måneder har fire tunge direktør-poster officielt været ubesatte. Men Berlingske kan i dag beskrive dele af topchef Lars Frederiksens nye hold.

Kronprins fyret
Kort efter PAIs opkøb blev koncernfinansdirektøren Leif Nørgaard fyret på PAIs foranledning. Franskmændene og Nørgaard så efter Berlingskes oplysninger så forskelligt på tingene, at deres veje måtte skilles.

Nørgaard har været i virksomheden i 18 år og var udråbt i pressen som en af kronprinserne, da en ny topchef efter Erik Sørensen skulle vælges. Lars Frederiksen har netop haft 25 års jubilæum.

Efter fire måneder er en afløser for Leif Nørgaard efter Berlingskes oplysninger nu klar i kulissen. Men den nye økonomidirektørs navn er endnu ikke klar til offentliggørelse.

Koncernens personaledirektør Eigil Conradsen gennem syv år er også skiftet ud. Men det skete helt fredeligt, da han selv valgte at gå. Conradsen erstattes 1. januar med Jesper Allentoft, der bl.a. har en fortid som personaledirektør i Novozymes, og som medejer af konsulentfirmaet Impactt netop nu er ved at indføre HR-strategier for Danske Banks to nykøbte banker i Irland.

Jesper Allentoft bekræfter overfor Berlingske, at han er på vej til Chr. Hansen.

Og så er en ny koncerndirektør med ansvar for det globale salg klar. Det er Carsten Hellmann. Han kommer fra en post som administrerende direktør for Nunc i Roskilde. Han fylder pladsen ud efter Lars Frederiksen, der inden han blev koncernchef havde ansvaret for salget på koncernniveau.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Hellmann, men Chr. Hansen bekræfter overfor Berlingske Business, at han er den nye mand.

Oversprang intern kandidat
Der bliver ingen til at ånde Carsten Hellmann i nakken i det nye job. Hellmann fik jobbet foran den interne kandidat, group vice president Jan Boeg Hansen, der i fem år havde ansvaret for »international operations«, og som havde 10 års ancienitet i Chr. Hansen. Efterfølgende er Jan Boeg Hansen fratrådt.

Desuden er stillingen som koncerndirektør inden for »Flavors« ubesat. På virksomhedens organisationsplan, som man kan se på nettet, står topchef Lars Frederiksen som ansvarlig direktør for smags-stof divisionen. Berlingske Business erfarer dog, at Chr. Hansen er ude efter en direktør til området.

Lars Frederiksens nye hold skal udfylde en ny direktionsstruktur. Modsat den hidtidige funktionsopdelte struktur - som groft sagt skulle styrke sammenhængen i den globale forretning - går man nu nye veje. Fremover vil direktionen arbejde med produktdivisioner.

Formålet er at skabe en stærkere sammenhæng i de enkelte produktområder. Det vil gøre virksomheden mere operationel og give en bedre reaktionsevne, når der sker noget på vigtige markeder og produktområder.

21 afskediget
Der er ikke kun gennemtræk på direktionsgangene. Det trækker også kraftigt længere ude i geledene i ingredienskoncernen. 21 personer fordelt over alle afdelinger har forladt deres job efter at PAI kom ind som ny ejer.

Marketingdirektør Hans Christian Ambjerg forlod Chr. Hansen for halvanden måned siden til fordel for et topjob i Borealis i Belgien og Olivier Kapetanakos, marketingchef i »flavors« divisionen, blev afskediget for nylig.

»Nogle af de 21 afskedigelser skyldes nedskæringer. Andre afskedigelser er resultatet af nye organisationsstrukturer. Men vi opretter også nye stillinger i forbindelse med den nye organisation. Så netto taler vi om, at vi bliver omkring 10 personer færre,« siger Lars Wodschou, kommunikationschef i Chr. Hansen.