24 mio. valgte blå-gult

Trods udsigten til flere passagerer og større overskud end nogensinde i det næste årsregnskab er Ryanair-topchefen bekymret over den nærmeste fremtid.

DUBLIN: 24 millioner europæiske flyrejsende har i løbet af et år valgt at stige ombord på et af Ryanairs blå-gule fly.

Dermed er det irske lavprisselskab på vej til at indfri sine egne, ambitiøse forventninger til antallet af passagerer i indeværende regnskabsår, der slutter med udgangen af marts.

»Vi er ved at løfte vores trafik med over 15 procent, og det vil være i overensstemmelse med vores forventninger og et vigtigt skridt i jagten på British Airways,« siger Ryanairs topchef Michael O´Leary i et interview med Berlingske Tidende.

Pres på yield
Allerede i løbet af det kommende år skal Ryanair ifølge egne beregninger overhale den britiske storbror.

Ser man bort fra indenrigsflyvninger og de interkontinentale ruter, flyver British Airways i dag 30 mio. passagerer.

Alligevel ser Michael O´Leary med en vis bekymring på det kommende år, hvor der vil komme et øget pres på den såkaldte yield, der er et udtryk for indtjeningen pr. passager.

»Presset på yielden er forfærdeligt, simpelthen forfærdeligt, og det kan gøre det svært at nå samme vækst i overskuddet, som vi har oplevet de senere år,« siger han.

I 2003 kunne Ryanair melde om et overskud på godt 1,7 mia. kroner, hvilket svarer til en stigning på over 50 pct. i forhold til året før.

Markedets tro på O´Leary og Ryanair er tilsyneladende stor, hvilket blandt andet afspejler sig i Ryanair-aktien, der er i sit højeste niveau i lige godt et år.

Senest overraskede Ryanair markedet positivt, da selskabet offentliggjorde sit halvårsregnskab, der overgik analytikernes forventninger.

Regnskabsårets andet kvartal viste således en fremgang i resultatet efter skat til 954 mio. kr. fra 833 mio. kr. året før. Omsætningen blev 2,61 mia. kr.

Sikkerheden først
Selskabets førsteprioritet vil dog altid være sikkerheden, understreger O´Leary.

»Vi har heldigvis aldrig haft et alvorligt uheld, og sikkerheden vil fortsat være vores prioritet nummer et. Dernæst vil vi det kommende år sætte yderligere fokus på punktligheden og på at sænke vores omkostninger endnu mere,« siger han.

Ryanair har netop i disse dage rundet 75 millioner passagerer. Forbrugerne har sparet over 7.5 milliarder euro i forhold til de priser, som de traditionelle luftfartsselskaber tager, fortæller Michael O´Leary.

Ryanair opererer i dag på 146 ruter via 86 lufthavne i 16 lande.