235.000 nye job skabt i Trumps første måned som præsident

Beskæftigelsen i USA er steget uafbrudt i 77 måneder i træk, viser det såkaldte kongetal.

Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Der blev i februar skabt 235.000 job i USA uden for landbruget, viser det såkaldte kongetal. Det er flere end forventet. og arbejdsløsheden var i februar nede på 4,7 procent.

Da forgængeren Barack Obama i slutningen af januar overlod sit kontor i Det Hvide Hus til Donald Trump, kunne han se tilbage på 76 måneders konstant jobvækst. Og det opsving er altså fortsat, viser det seneste kongetal.

- Der er stadig fuld fart på den amerikanske jobskabelse, og amerikanerne er nu tæt på fuld beskæftigelse. Flere i job er godt for amerikansk økonomi, fordi det løfter forbrugernes humør og giver vækst til privatforbruget, skriver chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri, i en kommentar.

Det er godt nyt i en tid med lav vækst i verdensøkonomien, tilføjer han.

- Og det giver samtidig danske eksportvirksomheder gode muligheder i USA, tilføjer Allan Sørensen.

Den amerikanske centralbank forventes at hæve renten i næste uge, og det ændrer dagens jobrapport ikke på, siger Allan Sørensen.

Ifølge Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv, var det ventet, at beskæftigelsen ville stige med cirka 200.000 personer fra januar til februar.

- Så der er ingen tvivl om, at der er tale om en positiv overraskelse, siger han i en skriftlig udtalelse.

Donald Trump har meldt ud, at han vil træde på den finanspolitiske speeder og skabe 25 millioner nye arbejdspladser i sin tid som præsident. I øjeblikket er der 7,5 millioner ledige.

Men cheføkonomen advarer imod Trumps ekspansive finanspolitik.

- Da beskæftigelsen i forvejen er høj, ledigheden er lav og da lønvæksten er på vej op, så er der imidlertid ikke rigtigt plads til denne fremgang i amerikansk økonomi.

- Resultatet kan meget vel blive, at centralbanken kommer til at stramme pengepolitikken så meget desto mere. Så mens Trump kan forventes at træde på speederen, kan centralbanken forventes at træde så meget desto hårdere på bremsen, siger han.

Det er Sydbanks cheføkonom Jacob Graven enig i. Han noterer sig, at en renteforhøjelse og udsigten til endnu flere i de kommende måneder kan meget vel styrke dollarkursen. Det kan få det til at slå gnister mellem præsident Trump og centralbankdirektør Yellen. Trump ønsker en svagere dollarkurs, da den stærke dollar i hans optik får amerikanske arbejdspladser til at flytte til andre lande. Det er derfor nærliggende at forvente, at Trump vil skyde med skarpt efter Yellen og co. for at føre en rentepolitik, der koster amerikanske arbejdspladser og modarbejde Trumps politik.

»Vi er dog overbeviste om, at Yellen vil modstå presset fra Trump. Yellen træder tilbage som direktør om et år og har ingen grund til at bøje sig for Trumps krav. Tværtimod vil Yellen og co. sandsynligvis hæve renten yderligere i det kommende år,« skriver Jacob Graven i en kommentar.