23.06.2004: Flyvende formand fra Island

200 rejsedage om året har fået Kaupthing Banks arbejdende bestyrelsesformand, Sigurdur Einarsson, til at flytte til London, hvorfra der er bedre forbindelser til alle de nordiske hovedstæder end til Reykjavik.

Han lyder som en mand, der mener, hvad han siger. Og han ser også sådan ud.

Den danske finansverden har ellers den seneste uges tid gået med lige dele vantro og benovelse og kigget på indtoget af en islandsk bank. Hvem er det? Kan det passe? Vil det gå godt, har nogle af de mange spørgsmål lydt.

Men når Sigurdur Einarsson sidder der i rokokolænestolen i Victor Borge Suiten på Hotel D'Angleterre på Kongens Nytorv og fortæller, at den bank, han står i spidsen for, har en strategi om at vokse, ja, så ligner han en mand, der holder ord.

Sigurdur Einarsson er formand for bestyrelsen i den islandske Kaupthing Bank, der højst overraskende er på vej til at overtage den bundsolide erhvervsbank FIH. Han er formand på fuld tid, og det kan man roligt opfatte bogstaveligt.

Bekræfter fordommen
Med et umiddelbart lidt brysk udtryk bekræfter han fordommene om, at islændinge både af statur og natur er lidt firskårne.

Men bag facaden gemmer sig en sportsglad bankmand, som i sin studietid i København både spillede fodbold, håndbold og squash. Det er der ikke meget tid til mere. I stedet taler Sigurdur Einarsson om, at det er heldigt, at arbejdet interesserer ham så meget.

Interessen for samfundsforhold generelt og økonomi i særdeleshed gjorde udslaget, da cand.polit.-studiet på Københavns Universitet blev valgt. Forældrene var bosat i København på det tidspunkt, da faderen var islands ambassadør i Danmark i en årrække.

Karrieren i den finansielle verden blev grundlagt allerede under studietiden, hvor Sigurdur Einarsson havde et studenterjob i Danske Bank. Efter veloverstået eksamen blev studenterjobbet ombyttet med en stilling som fuldmægtig i Danske Bank.

Hjemveen trak
Men efter ni år i København begyndte hjemveen efter Island at trække i ham. Det havde heller aldrig været planen at slå sig ned i Danmark for evigt, og da arbejdsgiveren Danske Bank begyndte at tale om muligheden for at udstationere Sigurdur Einarsson til et helt tredje land, tog han beslutningen om at sætte punkturm for perioden i Danmark for at flytte til Reykjavik. Ellers ville opholdet væk fra fødeøen blive for langvarigt, mente han.

Et job i en mindre bank på Island førte i 1996 til et job i Kaupthing Bank. Her er han relativt hurtigt steget i graderne til sin nuværende stilling som arbejdende bestyrelsesformand.

Som det sig hør og bør for en mand i sådan en stilling har Sigurdur Einarsson været ude at svinge golfkøllen, men det fik hurtigt en ende. Den aktivitet er ifølge Sigurdur Einarsson alt for tidskrævende, og det harmonerer dårligt med de skyhøje ambitioner, som Sigurdur Einarsson har på Kaupthing Banks vegne.

200 dage væk
Sigurdur Einarsson er en mand, der kender lufthavnene i de nordiske hovedstæder som sin egen dagligstue. Sidste år havde han over 200 rejsedage.

Den var en af årsagerne til, at han i foråret rykkede teltpælene i Reykjavik op for at flytte til London sammen med familien. Hans personlige sekretær følger efter i den nærmeste fremtid. Med det træk forventer Sigurdur Einarsson langt færre dage væk fra familien.

Med bopæl i Reykjavik indebevar et besøg i filialen i Finland således, at han var væk i tre dage.

Med udgangspunkt i London kan han i langt de fleste tilfælde rejse ud og hjem samme dag. Det gælder både Reykjavik, Oslo, Helsinki, Stockholm, København og Luxembourg. Efter at være kommet på plads i London er de to børn på 10 og 7 år begyndt i en international skole.

Med den enorme rejseaktivitet har familiens prioritet været, at hustru Arndis Bjornsdottir blev væk fra arbejdsmarkedet for at koncentrere sig om børnene.

Største mundfuld
Siden Sigurdur Einarsson og den øvrige ledelse i Kaupthing Bank i 1998 omdefinerede bankens strategi til et mål om at vokse uden for Island har banken overtaget en lang række virksomheder igennem årene.

Men overtagelsen af FIH er den hidtil største mundfuld for Kaupthing Bank. Den danske erhvervsbank er omtrent lige så stor som den islandske bank selv, men det skræmmer ikke bestyrelsesformanden.

Han er sikker på, at det bliver en succes, og når han siger det, ser det ud til, at han mener sådan for alvor.