2015 bliver et rekordår for danske virksomheder i USA

Måske bliver det året, hvor luften går ud af IT-ballonen, og det amerikanske olie- og naturgas-boom stopper, men forvent først og fremmest en lind strøm af gode nyheder fra USA i 2015.

De amerikanske forbrugere får flere penge mellem hænderne, hvilket vil hjælpe et opsving på vej. Arkivfoto: Spencer Platt/Getty Images/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA kom reelt ud af recessionen allerede i slutningen af 2009. Siden har hvert år været præget af positive forventninger til det kommende års vækst, som få måneder senere blev afløst af usikkerhed om opsvingets robusthed og størrelse.

Men 2015 bliver anderledes. Usikker­heden om opsvinget er væk, og væksten i økonomien er bredt funderet. 2015 tegner således til at blive det bedste år for amerikansk økonomi siden 2005 med en vækst på over 3,2 pct. og en arbejdsløshed, der vil bevæge sig ned mod fem pct. Væksten bliver mere end dobbelt så høj som i Europa og højere end Latinamerika, Japan og Oceanien. Kun Asien vil opleve højere vækst.

Dansk eksport til USA vil sætte rekord som følge af en stærk dollar, danske virksomheders stadig stærkere position på markedet og den solide vækst i økonomien. I Udenrigsministeriet forventer vi, at vareeksporten stiger med 7,6 pct. efter et i forvejen rigtig godt 2014 med 8,8 pct. i vækst.

Det er de overordnede tendenser, men hvad kan vi forvente os, når vi kigger på andre indikatorer og drivere for de enkelte sektorer?

Mens Europa fortsat vil opleve lave renter, ser det anderledes ud i USA. Her vil både de korte og lange renter stige, efterhånden som den amerikanske centralbank FED planmæssigt strammer pengepolitikken.

Det har en dæmpende effekt på byggesektoren, erhvervsinvesteringerne og forbrugernes anskaffelse af biler og andre varige forbrugsgoder, men vil blive mere end opvejet af konjunkturopsvinget og de positive forventninger til fremtiden. Således vil lønningerne for alvor begynde at stige i 2015 i takt med, at USA nærmer sig det, man teknisk beskriver som fuld beskæftigelse.

Udsigt til fald på aktiemarkederne

Det boom, som teknologisektoren har oplevet i de seneste år, ser ud til at fortsætte ind i 2015.

Teknologi bevæger sig hastigt ind i stort set alle sektorer. I 2014 blev der talt meget om the sharing economy, eksemplificeret ved Uber og Airbnb. Fælles for dem er, at de, i modsætning til søgemaskiner og sociale medier, kombinerer den digitale og den fysiske verden og bruger teknologien til at matche udbud og efterspørgsel med inddragelse af nye udbydere.

I 2015 vil koblingen mellem den digitale og den fysiske verden blive stadig mere central og udbredt, og de virksomheder, der kommer med de bedste løsninger, kan få den eftertragtede first mover-effekt og måske standardsættende status i industrien.

På sundhedsområdet vil digitale løsninger fortsat spille en stor rolle i forhold til reduktion af udgifter og forbedret patientpleje.

Til gengæld kan 2015 blive året, hvor der kommer færre børsnoteringer, og hvor aktiemarkederne falder efter boom på begge områder i 2013 og 2014. Der har i flere år været spekuleret i en ny IT-boble, som også jeg beskrev i denne klumme i sommer, men hvis der sker et fald, bliver det ikke af samme, ødelæggende dimensioner som i år 2000. Det forbliver dog et af usikkerhedsmomenterne for det kommende år, som man skal holde øje med.

Modsatrettede tendenser

Det samme gælder olieprisen og dens konsekvenser for økonomien. Hvis prisen stabiliserer sig på det nuværende lave niveau, er det samlet set godt for amerikansk økonomi og dansk eksport, men med konsekvenser for en række teknologier som fracking af naturgas, horisontale olieboringer, energieffektive biler og maskiner samt vedvarende energi. Hvad angår vindenergi specifikt, hører det dog med til billedet, at en række andre drivere trækker i modsat retning, herunder opstillede mål for reduktion af CO2, tilskudsordninger og forbrugernes stigende efterspørgsel efter vedvarende energi.

Også på farmaområdet er der modsat­rettede tendenser. Farmaselskaber vil opleve et fortsat nedadgående pres på de tidligere meget lukrative priser fra de store sundhedsindkøbere, mens antallet af amerikanere med sundhedsforsikring vil stige i takt med udrulningen af Obamacare, hvormed markedet bliver større.

Detailhandlen i USA vil i 2015 opleve et kraftigt boom som følge af øget beskæftigelse, stigende lønninger, faldende energipriser og en stærk USD. Sidstnævnte kombineret med den svage økonomiske udvikling i resten af verden betyder til gengæld, at amerikanske eksportvirksomheder går et vanskeligt år i møde.

Men for de fleste danske eksportvirksomheder med fokus på USA bliver 2015 så absolut mulighedernes år.