2003 Ferrosans bedste år

Aldrig nogensinde har danske Ferrosan været bedre til at sælge vitaminer og kosttilskud. Salget tordner frem og fordobler resultatet til 91,5 mio. kr.

Læs mere
Fold sammen
Omsætningen sprinter i vejret hos den danske vitamin- og kosttilskudsproducent Ferrosan. 2003-regnskabet, der netop er afleveret, er en beretning om en virksomhed, der i den grad har skiftet til et højere og mere lukrativt gear i løbet af sidste år. Resultatet før skat blev mere end fordoblet til 91,3 mio. kr., og resultatet efter skat steg fra 9,5 mio. kr. i 2002 til 66,2 mio. kr.

»Det er det bedste driftsresultat nogensinde. Det er vi utroligt glade for. Det bedste ved det hele er, at det ser ud til at fortsætte i det første kvartal af 2004,« siger Niels de Conninck-Smith, administrerende direktør for Ferrosan A/S.

Resultatet er skabt på trods af, at Ferrosan på grund af den lave dollar ikke får nær så meget ud af deres aktiviteter på vigtige markeder, hvor der afregnes i dollar, som de har gjort tidligere. Koncernens samlede omsætning steg med 7,4 procent til 761,9 mio. kr., mens udviklingen i lokale valutaer ifølge årsregnskabet udviste betydelig tocifret vækst.

I stedet for at lade lokale agenter stå for markedsføringen af Ferrosans produkter på udenlandske markeder, samler koncernen nu salgsaktiviteterne i egne selskaber. Det skaber en større sikkerhed for en stabil omsætning, mener Niels de Conninck-Smith.

Men Ferrosan er ikke vokset af den grund. Antallet af ansatte i Danmark er nemlig reduceret, mens sælgerkorpset udvides i udlandet.

»Det er vi blevet i stand til på grund af en mere effektiv produktion herhjemme,« siger direktøren.

Ferrosans vigtigste markeder er Asien, Japan, Finland, Rusland, England, Danmark og Latinamerika.

I løbet af 2003 er en ny ledelse blevet sat til at rette op på det svenske marked, som har været en skuffelse. Men en flad salgsvækst i Polen ærgrer Niels de Conninck-Smith.

»Polen er et stort og vigtigt marked. Men jeg kan tvivle på, om vi er store nok. Derfor overvejer vi at gå på opkøb, og det har 2003-resultatet givet os musklerne til,« siger han.

Ferrosan kontrolleres af den tidligere Novo-direktør Sonnich Fryland, der gennem selskabet Idosan ejer knap 70 pct., mens Novo Nordisk ejer resten.