20 nye selskaber på OMX

Minikronik. Ud over de nye selskaber har hele 48 af de allerede noterede selskaber hentet ny kapital gennem Den Nordiske Børs. Nye og gamle selskaber har i alt hentet små 10 mia. kr.

Den Nordiske Børs i København har i årets første syv måneder fortsat den stærke udvikling fra 2006 med rekord mange nye selskaber: ni selskaber er blevet noteret på hovedmarkedet, mens 11 selskaber har fundet vej til First North. Hertil kommer 13 nye selskaber på hovedmarkederne på de andre OMX børser samt 27 på First North.

Ved årsskiftet var First North det næststørste alternative marked i Europa allerede kort efter sin et-års fødselsdag. I 2007 er antallet af selskaber på First North i Danmark allerede mere end fordoblet, mens udviklingen også har været positiv i Sverige. Desuden er markedspladsen blevet lanceret i Island, Finland samt de baltiske lande.

Den har til fulde indfriet forventningerne til fremskaffelse af risikovillig kapital samt øge synligheden af selskaberne. First North har dermed for længst opnået anerkendelse som en vigtig markedsplads for små og mellemstore selskaber.

Jobindex rykkerIndtil juni har First North i Danmark tiltrukket mindre selskaber med en markedsværdi på under 200 mio. kr. Dette ændrede sig dog, da Jobindex fik deres aktier optaget til handel sidst i juni med en markedsværdi på mere end 600 mio. kr. Jobindex fungerer som en søgemaskine, der søger efter jobannoncer i over 500 jobbørser og private firmaers jobsider i Danmark.

At lidt større selskaber også kan finde sig til rette på First North bør ikke komme som den store overraskelse, da First North i Sverige længe har haft flere selskaber med en markedsværdi på flere mia. kr.

Blandt de seneste selskaber på First North i Danmark er ca. halvdelen IT-selskaber, mens investeringsselskaber også er godt med. Hertil kommer adServing, som beskæftiger sig med elektronisk annoncehåndtering. I 2006 var især IT og sundhedspleje dominerende. I Sverige derimod er årets nye selskaber meget bredt fordelt på brancher.

Frisk kapitalUdover at investorer kan vælge imellem flere selskaber, betyder de mange noteringer en tilførsel af frisk kapital til fortsat udvikling og ekspansion til de danske selskaber. Ud over de nye selskaber har hele 48 af de allerede noterede selskaber hentet ny kapital gennem Den Nordiske Børs. Nye og gamle selskaber har i alt hentet små 10 mia. kr. til alt fra medarbejderes udnyttelse af warrants til kapitalfremskaffelse i forbindelse med opkøb.

Netop muligheden for at hente kapital i en bredere kreds er en væsentlig grund til, at mange selskaber lader sig børsnotere. Den løbende prissætning af markedet samt muligheden for handel med aktien har også en stor betydning, især i forbindelse med incitamentsprogrammer og generationsskifter.

Mange selskaber oplever efterfølgende en stor interesse fra forskellige medier, og dermed en helt anden branding af deres virksomhed. Det har mange noterede selskaber især gavn af i forbindelse med rekruttering af nye medarbejdere.

OMX Den Nordiske Børs arbejder løbende på at kunne tilbyde selskaber og investorer den bedst mulige handelsplads for kapitalfremskaffelse og handel med aktier. Og vi ser frem til at byde flere selskaber og investorer velkommen her i det andet halvår, samt byde på flere muligheder og nyskabelser i fremtiden.