2.147.179 muligheder for at tage fejl

Dansk Tipstjenestes nye spil Keno har større gevinstchancer end Lotto. Men man skal ikke gøre sig store forhåbninger om at blive millionær.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny smutvej til rigdom, stor formue og mulighed for at realisere vilde drømme, er netop åbnet.

Smutvejen kan give gigantiske gevinster på op til 20 mio. kr. Men som de fleste nok kan regne ud, er chancen for at få gevinster på flere mio. kr. lige så beskeden, som at finde en nål i en høstak. Men nålen er der.

Det er tilmed også nemmere, at blive multi-millionær med det nye Keno-spil fra Dansk Tipstjeneste, end det er i Lotto, som danskerne spiller for mere end 55 mio. kr. på uge efter uge, året rundt.

Det fortæller professor i statistik ved Københavns Universitet, Erling B. Andersen. Han er også konsulent for Dansk Tipstjeneste og forfatter til en bog om spil og gevinster.

Erling B. Andersen har bidraget til at udføre de matematisk indviklede beregninger, der ligger bag overvejelserne om, hvor mange kugler der skal være med i Lotto-tromlen, hvor ofte førstepræmien i Lotto-tal går videre til næste uge, og hvordan nye spil som f.eks. Keno skrues bedst sammen.

Han fortæller, at sandsynligheden for at få hovedgevinsten i Keno, der er et kombineret Lotto og Odds-spil, er nede på sølle 0,00000046 pct.

Det vil sige, at der er én divideret med 2.147.180 procents sandsynlighed for at vinde.

Ikke meget, men dog bedre end i Lotto, hvor sandsynligheden for at få de eftertragtede syv rigtige er på én divideret med 8,3 mio.

Man kan også sige, at hvis man spiller ti rækker Lotto hver uge året rundt, vil der gå næsten 16.000 år, før man har været alle kombinationsmuligheder igennem - uden man dog af den grund behøver at have vundet. I Keno skal man med samme ti rækker hver uge »kun« vente 4.129 år.

I Keno-spillet skal man ramme ti rigtige tal. Der er 70 tal i tromlen, og der trækkes 20 tal - hver eneste dag.

Spillet indeholder så flere niveauer, hvor man får forskellige odds retur.

Højeste odds er på 200.000, og vil med mindsteindsatsen på fem kroner udløse en gevinst på én mio. kr., og med den maksimale tilladte indsats på 100 kr., kaste hele 20 mio. kr. af sig.

»Men man kan også få gevinst, hvis man slet ingen rigtige tal har, og det kan nogle måske finde morsomt,« siger Erling B. Andersen.

Han tilføjer, at mange tror, at såfremt en bestemt talkombination er trukket ud i en bestemt uge, så er det mindre sandsynligt at den kommer ud en gang til ugen efter. Men det er helt forkert.

Keno-tallene trækkes helt forfra hver dag, så hvad der blev trukket i går, har ingen indflydelse på, hvad der trækkes i dag.

Derfor er det en klassisk fejl i spil som disse, at lægge sig fast på en bestemt kombination af tal og så tro, at jo længere tid, der går, jo mere sandsynligt bliver det efterhånden, at kombinationen udtrækkes. Det passer nemlig ikke.

Tallene i Lotto- eller Keno-tromlen kan ikke »huske,« hvornår de sidst blev trukket ud. Så chancen for at få en bestemt kugle, eller særlig kombination af tal, er nøjagtig den samme hele tiden.

»Om Keno er bedre end Lotto, er svært at sige. Det skal jo holdes op mod, hvad man kan vinde, og den typiske hovedgevinst på én mio. kr. i Keno er jo mindre end de 5,5 mio. kr., man typisk vinder, hvis man en uge er alene om at få syv rigtige i Lotto,« siger Erling B. Andersen.

Informationsmedarbejder hos Dansk Tipstjeneste, Morten Mauritson, oplyser, at 55 pct. af omsætningen i Keno ryger retur til spillerne i form af gevinster.

»Det er lidt mere end i andre spil, og Keno er da også blevet en meget stor succes i både Sverige, Finland og også USA, hvor det også kan spilles på kasino.«

Spillede åbnede mandag den 26. januar, og har ind til videre haft en omsætning på én mio. kr. om dagen.

Omsætningen har dog ingen indflydelse på præmiernes størrelse som tilfældet er i Lotto, eftersom der er faste odds i Keno.

Så i princippet kan Dansk Tipstjeneste blive ruineret af Keno, hvis det utænkelige skulle ske, og stribevis af heldige vandt hovedgevinsten på 20 mio. kr. - uge efter uge. Risikoen for det er en hel del mindre end chancen for at vinde hovedgevinsten.