1/9-06: Usikker fremtid for Rylbergs drenge

Eric Rylberg har håndplukket en stor del af ledergruppen i ISS fra sine tidligere arbejdspladser, Incentive og Jacob Holm. Holdet bag Rylberg har været meget fasttømret. Spørgsmålet er, om de kan blive i ISS.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at Eric Rylberg i torsdags blev tvunget til at skrive sin egen opsigelse som topchef for ISS, er fremtiden også blevet usikker for en række centrale personer i servicegigantens ledelse.

Da Rylberg tiltrådte i 1997 blev en lang række garvede ISS-chefer nemlig skiftet ud, mens der blev ansat en række nye nøglepersoner i selskabet.

Fælles for dem er, at de tidligere har arbejdet tæt sammen med Eric Rylberg i det hedengangne ventureselskab Incentive eller Jacob Holm & Sønner.

Karsten Poulsen, Chief Treasury Officer, blev hentet til ISS i 1998 af Rylberg. De to kender hinanden fra tiden i ventureselskabet Incentive. Karsten Poulsen fulgte med Rylberg til Jacob Holm & Sønner, og bor i dag på samme vej som Rylberg i Hørsholm.

Jeff Olsen Gravenhorst, finansdirektør, kommer fra Wittenborg UK og ALTO, der i sin tid var ejet af Incentive. Han kom til ISS i 2002.

Søren Kongsbak, ISSDAQ-director, kom til ISS i 1997 fra Incentive og porteføljeselskabet Marwi.

Jens Ebbe Olsen, chef for opkøb i ISS, kom fra Jacob Holm & Sønner i 1998. Han er en meget central figur for virksomhedens hidsige opkøbsvækst. Han har regnet på ISS' hundredevis af virksomhedsopkøb og udarbejdet ISS' opkøbsmanual.

Tidligere ISS-ansatte fortæller, at Rylberg og hans drenge har ageret som et fasttømret team, og selvom Rylberg har sagt, at han gerne vil have mennesker omkring sig, som siger ham imod, så er de folk, han har ansat som nærmeste medarbejdere, folk, der gør lige nøjagtigt, hvad Rylberg ønsker.

Spørgsmålet er, om Rylbergs drenge vil stå ligeså fasttømret sammen om deres nye chef, SAS' tidligere koncernchef Jørgen Lindegaard, som torsdag overtog ledelsen af ISS.

Enten kan de vælge at følge den nye chef, eller også vil de langsomt sive ud af organisationen - enten af egen fri vilje, eller efter ordre.

Det kan tænkes, at Lindegaard vælger en mere decentral struktur i modsætning til den tidligere topstyring fra hovedkvarteret i Bredgade. Det mener chief portfolio manager Jan Sørensen far Danske Capital, der ejer ISS obligationer.

»Rylberg var jo en mand, der havde fuldt kontrol over ISS, selv ned til de mindste forretningsenheder. Lindegaard vil måske uddelegere lidt mere til de enkelte ledere. Tilbage står et enkelt spørgsmål: Der er en del ledere i ISS, som formentlig er Rylbergs folk, og man kan spekulere over, hvad de nu vil gøre,« siger Jan Sørensen.

Dermed kan EQT og Goldman Sachs ende med en gevaldig hovedpine efter at have tvunget Eric Rylberg ud af ISS.

Ledelseseksperten professor Henrik Holt Larsen fra Copenhagen Business School understreger, at det efterlader et stort hul i organisationen, når en mand af Rylbergs kaliber forsvinder, men at det er svært at sige, hvordan de tilbageblevne vil reagere.

»Hvis det er et rent personspørgsmål, men strategien er uændret, kan det vise sig ikke at blive det store problem. Men hvis ejerne vil trække i en anden retning, kan resten af organistionen jo begynde at modarbejde den nye topchef,« mener han.

En af de mange tidligere ISS-ledere, der ønsker at være anonym, mener det er glædeligt, at Rylberg nu er væk.

»ISS har under Rylberg bevæget sig væk fra det, at have med kunder og medarbejdere at gøre, til at blive en mere finanspræget virksomhed, der er meget langt væk fra den enkelte medarbejder,« lyder det.

Kilden stiller et stort spørgsmålstegn ved, om Rylberg-folkene bliver i organisationen.

ISS-organisationen blev efterladt med granatckhok efter Eric Rylbergs pludselige farvel i går. I går var ISS hovedkvarteret i Bredgade hermetisk lukket for henvendelser fra pressen.

Alle henvendelser til ledergruppen og bestyrelsen fra pressen blev henvist til presseafdelingen efter gårsdagens begivenheder. Selv hos Scania, hvor formand Leif Östling er adm. direktør, blev man henvist til ISS, når man spurgte efter formanden.

Eric Rylberg selv ville heller ikke kommentere mere på begivenhederne eller uddybe, hvad uenighederne med ISS-ejerne i detaljer går ud på.jri@berlingske.dk

sow@berlingske.dk