16 gode råd om at låne penge - eller at lade være

Det gælder virkelig om at se sig godt for, før man optager nye lån. Her kommer en hel vifte af gode råd til lånelystne danskere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne låner og bruger penge som aldrig før. Men det gælder om at passe på, hvis man ikke vil havne i en gældslænke eller snyde sig selv for store summer, når man låner penge.

Her er en række små, gode råd til alle, som har lånt penge eller overvejer at optage nye lån:

1. Det er som hovedregel bedre og billigere at spare op til en ny bil, et nyt køkken eller andre forbrugsgoder end at låne til dem. Det er dyrt at oprette lån, og renten kan være høj.

2. Husk på, at renten på langt de fleste lån kan stige. Det gælder på alle banklån, mange billån og også på mange af realkredittens boliglån.

3. Hav en plan klar, hvis renten begynder at stige. Hvad skal der så ske med privatøkonomien? Hvor skal pengene til de større udgifter på lånet komme fra?

4. Byg en vis økonomisk buffer op til uforudsete udgifter. Mindst et par månedslønninger erdet normalt godt at have i baghånden som sikkerhed.

5. Kig altid på de årlige omkostninger i procent (ÅOP), når du låner. ÅOP tager alle omkostninger ved lånet med - renter, stiftelsesomkostninger og eventuelle gebyrer.

6. Kig ikke alene på ydelsen. Den kan være meget lav, hvis lånet eksempelvis har lang løbetid.

7. Har du en stram økonomi, bør du forsøge at få lån med en fast rente i hele lånets løbetid.

8. Start altid med at låne i boligen, hvis der er tale om lån på mere end 200.000 kroner. Realkredittens renter er meget lavere end bankernes.

9. Undgå små, hurtige lån i stormagasiner og varehuse. De er som hovedregel meget dyre.

10. Den meget lave rente lige nu, gør det mulige muligt. Men tænk dit behov nøje igennem, så du ikke låner til ting, du senere fortryder. Der er mange, som er ude efter dine penge.

11. Får du problemer med at betale lånet tilbage, bør du kontakte bank eller realkredit med det samme. Sammen med banken kan man få lavet en plan for, hvordan man kommer videre.

12. Lad være med at låne, hvis du har fri opsparing. Man kan let kommer til at betale ti procent i rente om året på et banklån, og det kan man sjældent få i afkast efter skat på ens opsparing, med mindre man løber en meget stor risiko.

13. Tænk på, at renter på selvangivelsen ikke har samme værdi som før. Kun en tredjedel kan trækkes fra. De to tredjedele skal man selv betale.

14. Tænk også på, at store lån normalt begrænser ens frihed og tvinger en til at betale af på lånet. Jo mindre man skylder væk, jo større økonomisk frihed får man.

15. Vær opmærksom på, at banker og realkredit lever af at låne penge ud. Det vil sige, at de gerne vil snakke sig til at optage nye og støre lån - måske også i et større omfang, end du har brug for.

16. Tjek altid renten på alle slags lån grundigt, får du låner. Banklån kan sammenlignes på siden www.mybanker.dk Realkreditten har alle ens renter. www.business.dk - få tjek

dine lån under Privatøkonomi