15 gode råd til en bedre økonomi

Kniber det med at få enderne til at mødes, så er det nok fordi i ikke helt har styr på, hvad pengene bruges til og hvordan det i øvrigt gøres. Men manøvren er meget simpel, og den begynder med at lægge og efterleve et budget. Her er 15 gode råd til en bedre økonomi.

Foto: Colourbox

1. Tag kontrol – læg budget:

Det første, du og familien skal gøre, er at tage kontrol over indtægter og udgifter. Hvad får I ind – og hvad går ud? Gennemgå de faste indtægter og udgifter – og saml dernæst bon’er og kvitteringer fra indkøb - i første omgang for en måned, men på sigt kan det være smart at gøre det for et helt kvartal. Når I har styr på det, så læg et budget, evt. ved hjælp af din bankrådgiver eller andre eksperter.

2. Lav en madplan:

Mad er en af de tunge poster i budgettet. Derfor læg en madplan – og undgå de dyre fortravlede indkøb på vej hjem fra jobbet, hvad enten det er i supermarkedet eller fra fast food-branchen. I stedet bør I eksempelvis bruge en time eller to i weekenden og lave en madplan for en uge: Planlæg alle indkøb ned i detaljen og gå efter tilbuddene – og undgå madspild – og de fede varer med fedtafgift. Besparelse standardfamilie (se faktaboks) på årsbasis: 10-25 % - minimum 6.486 kroner.

3. Tænk tøjkøbene igennem:

Hører du til dem, der godt vil have en god og solid garderobe, så fortvivl ikke! Tænk dig blot godt om, før du kaster dig ud i endnu et impulskøb. Det gælder også for teenageren derhjemme! Der er for eksempel masser af netbutikker både i Danmark og udlandet, hvor man hente massive rabatter – og hører du til dem, der bruger mange penge her, så tilmeld dig butikkernes nyhedsbreve med yderligere gode tilbud. Tjek eksempelvis trendsales.dk, asos.com og dorethyperkins.com. Besparelse standardfamilie: 10-40 % - minimum 2.757 kroner.

4. Prut om prisen:

Ved de større indkøb kan man altid prutte om prisen. Detailhandlen er mærket af krisen – og vil gerne have varer over disken. Derfor - pak genertheden væk og prut. Det værste, der kan ske, er et nej. En anden mulighed er en indkøbstur til Tyskland eller Sverige, hvor mange varer rent faktisk er billigere. Men undgå de unødvendige indkøb, selv om det ser billigt ud. Desuden eksisterer der en del forbrugsforeninger, hvor bestemte faggrupper eller andre kan få rabatter. Tjek eksempelvis 10000kr.dk – og se om du kan blive medlem et sted?

5. Køb brugt:

En anden mulighed er at se sig om på brugtmarkedet. Danskerne er ved at blive en nation af marskandisere, viser tal fra Foreningen af Danske Interaktive Medier. Så der er masser af muligheder for et godt køb, men husk nu igen at prutte om prisen. Start på dba.dk, guloggratis.dk og trendsales.dk, der er Danmarks 3 største ’brugtsider’ med små 1,5 millioner brugere. Besparelse standardfamilie: Minimum 50 %.

6. Tag toget:

Er bilen i virkeligheden mere til pynt og dovenskab? Så overvej at tage toget på jobbet og spar penge med en benzinpris på himmelflugt. Du kan også få gang i den sunde livsstil, du drømmer om, ved at tage cyklen på arbejde. Hvis du ikke orker det, så tank i det mindste med omtanke, når benzinprisen er lavest – eller tænk i samkørsel. Har du en gammel bil, så drop kaskoforsikringen. Besparelse standardfamilie: Minimum 11.714 kroner.

7. Sluk for tossen:

Hører du til dem, der har den store tv-pakke, så sæt dig ned og gør op, hvad I i virkeligheden ser af fjernsyn. De fleste bruger slet ikke alle de kanaler, så hvorfor betale for dem? Et par hundrede kroner om måneden er også en slags penge! Besparelse standardfamilie: Minimum 1.800 kroner.

8. Skær ned på snakken:

Engang var telefoni, noget man anvendte, når man havde noget at sige. I dag er det ren tidsfordriv. Derfor sæt jer sammen og gennemgå jeres forbrug på mobilen - og i øvrigt også it og bredbånd. Selv om det er en jungle af de voldsomme, så tjek markedet grundigt, når I er blevet enige om et acceptabelt forbrug. Et godt sted at starte er edbpriser.dk og telepriser.dk. Hvis I har svært ved at styre forbruget, så lav et abonnement med saldokontrol. Besparelse standardfamilie: 10-25 % - minimum 759 kroner.

9. Skru ned for varmen:

Den kolde tid venter forude. Derfor er der så megen mere grund til at få styr på varmeregningen, også fordi energipriserne tordner derudaf. Enkle tiltag kan således få din regning i bund: 7 ud af 10 husejere kan således spare mellem 1.500 og 5.000 kroner uden at miste komfort, men blot ved lidt omtanke, viser beregninger fra Go’ Energi. Læs hvordan på goenergi.dk. Besparelse standardfamilie: Se under el.

10. Drop standby:

El koster – og priserne stiger. Derfor er der god ræson i at bruge strømmen med omtanke. Alene ved at droppe standby på fjernsyn, it, etc. kan du spare 10-15 procent af apparaternes forbrug og dermed mindske udgifterne markant. Invester eksempelvis også i energi-rigtige hvide varer, energipærer og så fremdeles. Gode råd til at spare mange tusinde kroner kan findes på goenergi.dk. Besparelse standardfamilie, incl. opvarmning: 20-30 % - minimum 5.324 kroner.

11. Stop vandspildet:

Du betaler omkring 52 kroner for en kubikmeter vand (1.000 liter, red.), og hver dansker bruger 114 liter vand om dagen. Så der er rigtig mange penge at spare. Så mange, at eksempelvis en sparebruser vil give en familie på fire et gevaldigt nedslag i regningen. For da slet ikke at tale om, hvis din vandhane eller toilet drypper! Hent gode spareråd på goenergi.dk. Besparelse standardfamilie: 10 % - minimum 540 kroner.

12. Skift dyr gæld ud:

De hurtige forbrugslån er en dyr fornøjelse, og den bliver dyrere. Derfor gå til din bank, eller en anden bank, og få samlet dine forbrugslån. På et forbrugslån på 25.000 kroner kan der eksempelvis spares 2.400 kroner om året før skat ved at skifte fra det dyre til det billige, viser beregninger fra mybanker.dk. Og husk: Forhandl rentesatser med din bank! Rentesatser er ikke naturgivne. Tjek mybanker.dk og pengepriser.dk. Besparelse standardfamilie: Se under bank.

13. Saml forsikringerne:

Gennemgå dine forsikringer og behold kun de nødvendige. Drop tillægsforsikringer, medmindre de er helt nødvendige. Dernæst tjek priserne og samlerabatter – og oplev – at der er mindst 5.000 kroner at spare årligt for en helt almindelig familie med standardbehov på forsikringsfronten. Priserne på forsikringsselskaberne kan sammenlignes på forsikringsguiden.dk. Besparelse standardfamilie: 25 % - minimum 5.000 kroner.

14. Skift bank og scor kassen:

Penge er en vare. Derfor er banker også til at forhandle med – ikke mindst hvis man begynder at sammenligne priserne på produkterne. En helt almindelig familie med almindelige bankforretninger kan således spare 21.954 kroner årligt, samlet set, viser beregninger fra mybanker.dk. Tjek bankerne ud på mybanker.dk og pengepriser.dk – og forhandl så med din bankrådgiver – og indhent evt. flere tilbud, banker konkurrerer også... Besparelse standardfamilie på samtlige bankforretninger: 21.954 kroner.

15. Brug din opsparing konstruktivt:

Der er kamp om pengene. Så hvis du har nogle gemt på kistebunden, så brug dem med omtanke. I øjeblikket kæmper bankerne indædt om danskerens opsparing. Derfor kan du hente langt flere renter med hjem, hvis du kigger dig omkring og forhandler med flere banker. Tjek mulighederne på pengepriser.dk og mybanker.dk.

... Og 16: Tænk også på...

Nu er du godt i gang, så se også på: Abonnementer, fritidsfornøjelser og -interesser, tandlæge- og frisørbesøg og ferie. Eksempelvis kan der være mange penge at spare ved at bestille sin ferie i god tid. Besparelsesråd er hentet efter inspiration fra Go’ Energi, Tænk, Mybanker.dk, Forsikringsguiden.dk, Arbejdernes Landsbank med flere. Besparelserne er udregnet efter Danmarks Statistiks beregninger af forbruget i en familie bestående af 2 voksne med børn.