15 år gammel strid mellem EU og USA fortsætter: Trump truer med straftold på Airbus-fly

Amerikas præsident Donald Trump truer med at indføre straftold på Airbus-fly. Årsagen skal findes i en 15 år gammel strid mellem EU og USA om statsstøtte til luftfartsselskaber, som kun er eskaleret med Trump-administrationen.

Ifølge USAs præsident Donald Trump har EU gennem mange år udnyttet USA, når det kommer til handel, og truslerne for en ny straftold på Airbus-fly skal gøre en ende på det, skriver han på Twitter. Truslerne er en forlængelse af stridigheder mellem USA og EU om statsstøtte til henholdsvis Boeing og Airbus, der har stået på i 15 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN/Ritzau Scanpix

Den amerikanske præsident Donald Trump vender sig så småt mod en ny front, i takt med at handelskrigen mod Kina nærmer sig en potentiel løsning. Og den front er Europa.

Præsidenten truer luftfartsselskabet Airbus med at indføre straftold på selskabets fragt- og passagerfly på over 15 tons og alle helikoptere på over 2 tons. Tolden er en del af Trump-administrationens fortsatte konflikt mod EU, hvor administrationen indførte en liste over de EU-varer, man vil indføre straftold på for i alt 11 mia. dollar.

Det skriver luftfartsmediet Check-In.dk.

I et tweet har præsidenten rettet skytset mod EU såvel som Airbus. Ifølge ham har EU og Airbus behandlet USA uretfærdigt, når det kommer til handel, men toldene vil snart sætte en stopper for det, skriver han.

»WTO (Verdenshandelsorganisationen, red.) finder, at subsidier fra EU til Airbus har ramt USA, som nu vil pålægge told på EU-varer til (en værdi af, red.) 11 mia. dollar. EU har udnyttet USA i mange år, når det gælder handel. Det vil snart stoppe!« skriver Donald Trump i tweetet.

Årsagen til truslerne skal findes i en 15 år gammel strid mellem USA og EU omkring støtte til luftfartsselskaber. Tilbage i 1992 indgik EU og USA en aftale, der fastlagde rammerne for statsstøtte til både Airbus og Boeing. Den ramme blev brudt i 2004, da den amerikanske regering beskyldte Storbritannien, Tyskland, Frankrig og Spanien for at yde ulovlig statsstøtte til Airbus.

Mudderkastning i luften

Siden da har de to selskaber kastet med beskyldninger mod hinanden om ulovlig statsstøtte. Gemytterne er ikke blevet mindre af, at WTO i maj sidste år afgjorde, at Airbus havde modtaget ulovlig statsstøtte på 22 mia. dollar til lancering af de to langdistancefly, A380 og A350. Afgørelsen gav samtidig den amerikanske regering ret til at pålægge EU-varer straftold som erstatning for de tab, man har lidt. Til sommer i år vil WTO så træffe afgørelse om, hvilke afgifter amerikanerne kan indføre, skriver Check-In.dk.

Præsident Donald Trumps udmeldinger kommer desuden i hælene på de seneste sager, som Boeing har gennemgået med flere flystyrt af dets 737 MAX-8 model tidligere på året, hvilket har efterladt dybe ridser i lakken på selskabet, som Berlingske tidligere har berettet.

Ifølge Check-In.dk er der ingen udsigter til, at handelskrigen vil slutte lige med det samme. Marts måned i år afgjorde WTO nemlig, at Boeing også har modtaget ulovlig statsstøtte, og derfor rumler rygterne nu om, hvilke modtræk EU vil tage, når amerikanerne indfører straftold på europæiske varer, herunder fly fra Airbus, skriver mediet.

Beslutningen møder skarp kritik af formanden for Repræsentanternes Hus i USA, Nancy Pelosi. Ifølge hende har USA med straftoldene og den fortsatte aggression mod EU forspildt en unik chance for at udvikle et samarbejde, der vil kunne modvirke Kinas økonomiske ekspansion.

»Jeg troede, at en af de største muligheder var, at EU og USA slog sig sammen. Det største marked i verden – de to lagt sammen – og bruge den magt i forhandlinger med Kina. Jeg var ikke glad, da præsidenten pålagde told på EU-varer, fordi man begynder at svække styrken over for Kina,« siger hun i en tale ved London School of Economics ifølge nyhedsbureauet Reuters.