12/10-05: Microsoft indgår milliardforlig

Ærkerivalen Real Networks får 4,7 milliarder dollar i erstatning af Microsoft. Men sagen, der kostede Microsoft en rekordbøde til EU, går uberørt videre, siger EU-Kommissionen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selskabet, der var årsag til, at den amerikanske IT-gigant Microsoft fik verdenshistoriens største bøde for at holde konkurrenter ude, har nu bilagt striden med Microsoft - og fået en klækkelig betaling for det. Men EU lukker ikke monopolsagen mod Microsoft af den grund.

Microsoft har accepteret at betale 761 millioner dollar (4,7 milliarder kroner) til ærkerivalen Real Networks, som havde sagsøgt Microsoft. Microsoft har nemlig brugt sin dominerende stilling på softwaremarkedet til at væve sin multimedieafspiller, Windows Media Player, tæt sammen med styresystemet Windows. Derved blev konkurrerende multimedieprogrammer som Real Networks egen Real Player holdt effektivt ude.

Det var præcis det, der i marts 2004 fik EU-Kommissionen til at idømme Microsoft en bøde på 3,7 milliarder kroner og samtidig stille krav om, at Microsoft sender en udgave af Windows på gaden helt uden Media Player.

EU: »Irrelevant«
Microsoft skal betale en erstatning til Real Networks på 460 millioner dollar samt andre 301 millioner som hjælp til markedsføring.

»I dag lukker vi et kapitel og åbner et nyt i vort forhold til Microsoft,« sagde Rob Glaser, grundlæggeren af RealNetworks og selskabets øverste chef, på en pressekonference sammen med Microsofts grundlægger og bestyrelsesformand, Bill Gates.

Glaser forlod i 1994 Microsoft for at etablere netop RealNetworks.

EU-Kommissionens talsmand, Jonathan Todd, kalder imidlertid aftalen for »aldeles irrelevant«.

»Vi vil fortsætte med at sikre fuld og hel udmøntning af beslutningen fra marts 2004. Kommissionens rolle er at sikre EUs konkurrencelov overholdt til gavn for forbrugere og virksomheder i Europa,« siger Jonathan Todd.

Der er endnu ikke sat dato på, hvornår sagen kommer for EF-Domstolen.