11/12-2004: 34 svenskere døde efter brug af lykkepiller

De svenske myndigheder melder om 34 døde efter behandling med lykkepiller af samme type som Lundbecks. Ingen grund til bekymring, mener Lundbeck.

34 svenskere er i løbet af de seneste 14 år døde efter behandling med lykkepiller af samme type som Lundbecks Cipralex.

Det meddeler de svenske sundhedsmyndigheder ifølge den svenske avis Expressen. Det svenske Läkemedelsverket melder samtidigt om alvorlige bivirkninger som blødninger i hjerne og mave hos 3.000 patienter, der har været i behandling med depressionspiller i den såkaldte SSRI-familie.

SSRI - Selective Serotonin Re-uptake Inhabitors - regulerer mængden af serotonin i hjernen, fordi nogle depressioner netop skyldes serotonin-niveauet.

Danske Lundbecks kerneforretning er bygget op om antidepressiver inden for SSRI-familien i form af Cipramil og afløseren Cipralex, men ifølge informationschef Anders Scroll giver tallene ikke anledning til bekymring. Det understøttes ifølge Anders Scroll af, at Läkemedelsverket fastslår, at der ikke nødvendigvis er en direkte sammenhæng mellem behandlingen og dødsfaldene.

»Man skal tænke på, at i forhold til de 34 døde, så er adskillige millioner mennesker blevet behandlet i perioden, så i virkeligheden må man sige, at der er tale om få rapporter i forhold til antallet af behandlede,« siger han.

Alligvel opfordrer Läkemedelsverket til skærpet opsyn med udskrivning af antidepressiver og advarer om selvmordsrisiko i begyndelsen af forhandlingsforløbet.

Der menes ifølge de svenske myndigheder til enhver tid at være 500.000 personer i behandling i gennemsnitligt et halvt år.

De svenske myndigheders advarsel kommer i kølvandet på en debat det seneste års tid i både Storbritannien og USA, hvor pillerne nu er mærket med en advarsel om øget risiko for selvmord.

Udover Lundbeck domineres det svenske marked for lykkepiller i SSRI-familien af blandt andre GlaxoSmithKline samt flere generiske producenter.