11/1-2002: Seks års fængsel til Thorsen - fire år til Rasmus Trads

Østre Landsret afsagde fredag kl. 12.00 dom i ankesagen mod Kurt Thorsen og Rasmus Trads i stopfyldt retssal for kørende TV-kameraer. Ingen af de dømte skal varetægtsfængsles. De fik lov til at gå fra retten fredag for at blive indkaldt til afsoning senere.Rasmus Trads var trods alt lettetVidner i PFA-sagen risikerer strafKurt Thorsen føler sig magtesløsJurister: Retfærdige straffe i PFA-sagenTV fra retssalen gik i fiskBilledreportage: Dommen over Thorsen og TradsVideoklip fra domsafsigelsen

11/1-2002: Seks års fængsel til Thorsen - fire år til Rasmus Trads - 1
En chokeret Kurt Thorsen modtager sin dom på seks års fængsel i Østre Landsret. Foto: DR
Læs mere
Fold sammen
Rasmus Trads får fire års fængsel, mens Kurt Thorsen blev idømt seks år for bedrageri og dokumentfalsk for 3,6 mia. kroner.

De tre juridiske dommere besluttede efter at have voteret i knap en halv time, at Thorsen

og Trads ikke skal varetægtsfængslet. De fik lov til at gå fra retten fredag og bliver så indkaldt til afsoning senere.

Dommen er en stadfæstelse af Københavns Byrets dom over Kurt Thorsen, men en mildere dom - en rabat - til Trads, der i byretten fik fem års fængsel.

Der var dog ikke enighed blandt dommerne i landsretten om strafudmålingen. En dommer stemte for, at begge de tiltalte skulle have fem års fængsel.

Dommerne fandt de to tiltalte skyldige i alle anklagepunkterne og har altså fulgt byrettens

vurdering om, at Thorsen var hovedmanden bag bedragerierne.

Umiddelbart efter den hårde dom krævede anklageren både Thorsen og Trads varetægtsfængslet - af hensyn til retsfølelsen og for Thorsens vedkommende også fordi han har bopæl i udlandet.

Forsvarerne protesterede med henvisning til, at de havde været på fri fod indtil nu, og at begge troligt var mødt op til alle retsmøder.

Thorsen og Trads var begge meget fattede, da de modtog dommen.

Trads viste tegn på lettelse over, at hans straf blev mildere end i byretten, mens Thorsen, der havde ventet en frifindelse, ikke umiddelbart viste synlige tegn på sin overraskelse.

For Thorsens vedkommende betyder den hårde dom, at han formentlig er færdig som forretningsmand inden for erhvervslivet inden for den nærmeste tid.

Med dommen i Østre Landsret er der sat endeligt punktum for skyldsspørgsmålet i sagen. De to dømte har dog en mulighed for at søge procesbevillingsnævnet om såkaldt tredjeinstansbevilling til vurdering af strafudmålingen. Men det vil være meget tvivlsomt, om de kan opnå en sådan bevilling.

Da Thorsen og Trads skulle til at forlade retten, opstod lidt tumult, fordi der tilsyneladende var fotografer i forhallen, som ikke måtte være der.

Thorsen og Trads bliver formentlig indkaldt til afsoning i løbet af en måned eller to. Med den hårde dom, som Thorsen har fået, risikerer han at komme til at afsone i et lukket fængsel fra begyndelsen.

- Det er selvfølgelig fortsat en stor skamplet på min ære, men jeg har stor tillid til retssystemet efter denne dom.

rasmus Trads afviste, at han var hævngerrig over for Thorsen:

- Det er noget sludder, at jeg skulle være hævngerrig. Men

hvis Thorsen ikke også var blevet dømt, så ville det være justitsmord over for mig, sagde Trads.

Thorsen var dybt chokeret og rystet over den hårde dom, og han var uforstående over, at retten kunne vælge at lægge Rasmus Trads' forklaring til grund - en forklaring som Thorsen betegnede som "utroværdig".

- Det er svært at forstå det her. Jeg kommer til at bruge meget tid på at tænke over, hvordan det kunne ske. Hvad

er grundlaget for at give mig så hård en fængselsstraf. Et grundlag, som kun hviler på Rasmus Trads, sagde Thorsen.

Han har endnu ikke taget stilling til, hvilket fængsel han vil ønske at komme til at afsone i.

- Jeg har kun været i Vestre Fængsel - og der håber jeg sandelig ikke, at jeg skal sidde. Jeg må lige vænne mig til

tanken om, at jeg skal i fængsel, og så må jeg se, hvad jeg skal bruge tiden på.

Thorsen fastholder, at han er uskyldig dømt, og at han ikke har gjort noget af det, som han er beskyldt for.

- Jeg vil nu slikke mine sår og tale med min mor, mine børn og min familie. Mit hjerte er blødende i øjeblikket, sagde Thorsen.

Ritzau