109 år: Wall Streets ældste, aktive investor er død

Irving Kahn lavede sin første investering i 1928, shortede markedet kort før krakket i 1929, underviste Warren Buffet i investeringsstrategi, og var aktiv investor til det sidste.

IrvingKahn
Irving Kahn (th) var aktiv investor på Wall Street i mere end otte årtier. Her ses han på et knap 10 år gammelt billede med sin søn, Thomas G. Kahn (tv), der i dag styrer familiens investeringsfirma, Kahn Brothers Group. Fold sammen
Læs mere

En legende på Wall Street har lavet sin sidste investering. Irving Kahn lavede den første investering i 1928, og han tjente en mindre formue på sine investeringer, da aktiemarkedet kollapsede i oktober 1929.

I mere end otte årtier var han aktiv investor på Wall Street, og indtil sidste år mødte han på arbejde tre gange om ugen. Nu er han død, 109 år gammel, skriver New York Times.

Han blev født på Manhattan den 19. december 1905 i en familie, der tilsyneladende har temmelig gode gener, hvad angår lang levealder. Hans ene søster Lee døde i 2005 i en alder af 101, den anden søster blev 110 år, inden hun døde i 2011. Den yngste bror i flokken, Peter, døde sidste år i en alder af 103.

»Min far røg til han var 50, og bekymrede sig ikke om, hvad han spiste. Så den overvejende årsag i hans tilfælde er god DNA og held,« siger den nu 72-årige søn Thomas Kahn til New York Times.

Irving Kahn begyndte sin karriere på bomuldsbørsen, hvor han arbejdede under den legandariske Benjamin Graham, der opfandt valueinvesteringsmetoden. Graham hyrede efterfølgende Iriving Kahn som undervisningassistent til sine kurser på Columbia Business School. Her underviste Graham og Irving blandt andre den senere superinvestor, verdens næstrigeste mand, Warren Buffet.

Mens spekulanter bød aktiekurserne op til afsindige priser i slutningen af 20erne, udviklede Irving Kahn en investeringsmetode, der handlede om at have en buffer i forhold til virksomhedens nuværende værdi. Han forudså aktiemarkedet krak i 1929 og shortede mineaktier i juni. I oktober var krakket en realitet, og Irving Kahn havde mere end fordoblet sin investering.

Senere arbejdede han en årrække for Lehman Brothers, inden han i 1978 grundlagde Kahn Brothers Group med sine sønner Alan og Thomas. Kahn Brothers Groups pengetank er i dag på over 6,5 milliarder kroner.