100 danskere optræder i massivt læk – skal undersøges for skattely i Dubai

I en pressemeddelelse oplyser Skattestyrelsen, at den på baggrund af oplysninger delt af de tyske myndigheder nu vil undersøge omkring 100 danskere for mulig skatteunddragelse. Det sker i kølvandet på omfattende afsløringer fra flere internationale medier.

Et læk af ejendomsdata fra Dubai er for nylig blevet brugt til at afsløre, hvordan sanktionsramte russiske politikere, økonomiske kriminelle og korrupte europæiske embedsmænd ejer fast ejendom i emiratet. Nu skal 100 danskere undersøges af Skattestyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Giuseppe Cacace/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Cirka 100 danskere er kommet i Skattestyrelsens søgelys og bliver nu undersøgt for skatteunddragelse i Dubai.

Det sker, efter at de tyske skattemyndigheder har fået indsigt i det datalækket Dubai Leaks, hvor danskerne optræder, oplyser Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

Lækket omfatter ejendomsdata fra byen i de Forenede Arabiske Emirater og er for nylig blevet brugt til at afsløre, hvordan sanktionsramte russiske politikere, økonomiske kriminelle og korrupte europæiske embedsmænd ejer fast ejendom i emiratet.

Datamaterialet er tilvejebragt af den amerikanske nonprofit organisation C4ADS, der delte oplysningerne det norske finansmedie E24, som har koordineret en international undersøgelse med 20 andre medier. Herunder den internationale journalistorganisation OCCRP og danske TV 2.

TV 2 kunne eksempelvis fortælle, hvordan en dansk mand, der er dømt for grov moms- og skattesvindel og har en milliongæld til skattevæsenet, ejer fem lejligheder til en samlet værdi af næsten ni millioner kroner i Dubai.

Skattestyrelsen har begrænsede muligheder

Skattestyrelsen vil nu med oplysningerne undersøge, om der er nogen af de cirka 100 danskere og virksomheder, der ikke har betalt ejendomsværdiskat af udenlandske ejendomme eller af eventuel indtægt ved huslejebetaling i Dubai.

»Det er vigtigt at understrege, at oplysningerne i et læk som dette ikke kan stå alene, når vi laver kontrolsager. Oplysningerne kan pege os derhen, hvor der kan være skattemæssige forhold, der skal undersøges nærmere – og det er vi i gang med,« siger Michael Sverdlin-Højer, underdirektør i Skattestyrelsen, i pressemeddelelsen.

Skattestyrelsens oplyser, at undersøgelserne blandt andet sker gennem dialog med myndighederne i De Forenede Arabiske Emirater, som Danmark siden 2018 har haft en »udvekslingsaftale« med.

Aftalen skal sikre, at Danmark kan få udleveret skatteoplysninger fra potentielle skattely. Den blev indgået med emiraterne i 2015 som et led i en indsats for at bekæmpe unddragelsen.

Aftalen indebærer dog ikke, at Danmark kan få oplysninger om besiddelse af ejendom. Ligesom at Danmark ikke har en aftale med emiraterne om gensidig bistand med gældsinddrivelse. Det skriver TV 2.

Danmark har dog for nylig indgået en udleveringsaftale med de Forenede Arabiske Emirater mod at kunne udlevere eftersøgte kriminelle til Danmark.