10 milliarder til Kina og 155 job til Danmark

Foreløbig tyder alt på, at kineserne blev de egentlige vindere ved det netop overståede præsidentbesøg fra Kina. Danmark investerer nemlig langt mere i Kina end omvendt.

Administrerende direktør i Vestas Ditlev Engel underskriver handelsaftale med Kina Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det blev til milliarder til Kina, mens Danmark foreløbig må nøjes med millioner.

Sådan ser bundlinjen ud efter den kinesiske præsident Hu Jintaos første officielle besøg i Danmark i weekenden, skriver dagbladet Information.

Gennem de fire dage, besøget varede, underskrev danske og kinesiske selskaber aftaler for omkring 18 milliarder kroner. Men størstedelen af de 18 milliarder kroner er danske investeringer i Kina, mens der foreløbig kun er tale om nogle få hundrede millioner kroner, kineserne investerer i Danmark.

Det bekymrer Kina-rådgiver i Dansk Industri, Nis Høyrup Christensen.

- Kina er kun begyndt at kratte lidt i overfladen i forhold til at investere i Europa, men det er et af de steder i verden, hvor der er kapital til rådighed til investeringer. Derfor er det bekymrende, når der ikke er flere investeringer i Danmark fra Kina. Det er et problem, at det først er nu, at vi er blevet interessante for kineserne, siger han.

Ifølge Dansk Industri viser beregninger, at danske virksomheder i dag investerer for 300 milliarder kroner mere i udlandet, end udenlandske virksomheder investerer i Danmark.

- Resultatet efter det kinesiske præsidentbesøg viser, at Danmark følger den udvikling, vi ser i hele verden. Det er i høj grad Kina, der tiltrækker investeringer i øjeblikket. I første fase ville virksomhederne outsource deres produktion til landet, og nu er virksomhederne så begyndt at interessere sig for det kinesiske marked. Kina virker som en magnet, siger Nis Høyrup Christensen til Information.

BNB