1. Familien Kirk Kristiansen, Kirkbi og Lego, 135 mia. kr.

Kjeld Kirk Kristiansen – tredje generations ejer af Lego-koncernen og formand for bestyrelsen i Kirkbi A/S – fotograferet i LEGO House i Billund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

På et år har Kjeld Kirk Kristiansen og hans tre børn fået barberet 19 mia. kr. af formuen. Det ændrer dog ikke på placeringen som en klar nummer et på listen. Men hvor formuen for et år siden var lige så stor som listens nummer to-otte tilsammen, så svarer beløbet i år kun til nummer to, tre og fire tilsammen. Formuetabet er ikke udtryk for underskud i koncernen. Der bliver stadig tjent rigtig mange penge, men selv et mindre fald i indtjeningen slår hårdt igennem på værdisætningen.

Klik her for at se den fulde liste over Danmarks 100 rigeste

Selve Lego-koncernen er 75 procent ejet af selskabet Kirkbi, mens resten er fondsejet. Lego blev i sin tid stiftet af Kjelds nu 70-årige far, Godtfred. Kirkbi er nu ejet af Kjeld Kirk Kristiansen og hans tre børn: Sofie, Thomas og Agnete. Børnene har ud over ejerandelen i Kirkbi hver sit selskab, der for år tilbage blev grundlagt med hver en mia. kr. Det seneste år har alle tre børn tabt penge i deres selskaber. Også Kirkbis aktiepost i underholdningskoncernen Merlin på knap 30 procent er det seneste år faldet i værdi – knap 1,5 mia. kr. Opbremsningen ramte navnlig i 2017, men er fortsat ind i første halvår 2018, der i danske kroner ligger lidt lavere end samme periode i 2017. Koncernen fremhæver dog selv, at i lokale valutaer er det gået en anelse fremad i første halvår.

På den private front har familien gennem en årrække brugt store summer på hesterelateret virksomhed. Det har det seneste år kostet navnlig Thomas mange penge gennem selskabet Kirk Arabians. I 2017 var underskuddet på 41 mio. kr. og over de seneste fem år 137 mio. kr. Selskabet er en del af Kirk & Kirk Holding, der de seneste fem år hvert år har haft underskud, så formuen på de fem år er faldet fra 1383 mio. kr. til nu 807 mio. kr. Han har nu besluttet at afvikle stutterivirksomheden.