08.12.04: Historisk lønnedgang på Tulip

Stik imod fagforeningens anbefaling er slagteriarbejderne på Tulips fabrik i Ringsted blevet enig med ledelsen om en historisk lønnedgang.

I et forsøg på at redde arbejdspladserner fra at blive flyttet til udlandet går de 280 medarbejdere hele 15 pct. ned i løn, og den slags aftaler vil vi sandsynligvis komme til at se flere af i de kommende år, når globaliseringen presser det danske arbejdsmarked. Det mener både Dansk Industri (DI) og en arbejdsmarkedsforsker, men de beroliger lønmodtagerene: Der kommer ingen steppebrand af faldende lønninger.

»Jeg tror ikke, at vi vil se det meget udbredt. Det vi ser er i stedet, at en række virksomheder undlader at regulere lønnen opad. Cirka 14 procent af de, der har fået lønregulering i år, har fået en nul regulering,« siger underdirektør Anders Søndergaard Larsen fra DI. Han har kendskab til enkelte virksomheder, der overvejer at presse lønningerne ned, men holdningen i DI er, at man i Danmark vil fokusere på de muligheder, det danske aftalesystemer rummer:

»Vi har et meget fleksibelt overenskomstsystem. Og de muligheder har virksomhederne ikke ret mange steder i verden,« siger han.

Arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen, Københavns Universitet, formoder heller ikke, at direkte tilbagegang i lønnen vil brede sig voldsomt.

»Danmark mister hvert år en kvart million job. Alligevel er det kun en forsvindende lille del af dem, der skyldes udflytning, og vi skaber lige så mange nye job,« siger han og understreger, at Danmarks fleksible arbejdsmarked gør os stærkere end f.eks. Tyskland i en globalieret økonomi.

LEGO, der for tiden har ondt i økonomien, afviser ikke, at tilbageholdenhed eller direkte reduktion af løn kan blive aktuel. Men i så fald skal det ske i dialog med medarbejderne. Hos pumpeproducenten Danfoss siger kommunikationsdirektør Ole Daugbjerg: »Vores overordnede holdning er, at reduktion i lønnen ikke er det, som skal til.« abild@berlingske.dk

bso@berlingske.dk

Business side 4-5