Kan man sælge flere ferieboliger skattefrit?

Et par, der ejer et sommerhus og en ferielejlighed, vil gerne sælge boligerne uden at blive ramt for hårdt af en skattebetaling.

Kan man sælge begge sine ferieboliger i ét hug uden at blive ramt af skattebetaling? Sådan lyder spørgsmålet i denne uges brevkasse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Kære brevkasse

Vi ejer et sommerhus i Vestjylland samt en ferielejlighed syd for Skagen. Vi bor syd for København, så det er en længere rejse for os, hver gang vi skal til et af disse steder.

Vi er nu blevet ældre, og vi har et ønske om at finde et alternativt sted på Sydsjælland/Møn og – hvis dette bliver en god erstatning for os – så efterfølgende sælge et eller begge steder i Jylland.

På nuværende tidspunkt kan vi afhænde begge vore feriesteder skattefrit, men er det også tilfældet, hvis vi i en periode har endnu en feriebolig?

Med venlig hilsen
G.L.

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

Skattefriheden er afhængig af, at der er tale om en feriebolig, og at ferieboligen har været anvendt til ferieformål. Herudover stilles der krav om, at grundens areal ikke overstiger 1.400 kvm eller, hvis det gør, at der enten efter offentlig myndigheds bestemmelse ikke kan ske udstykning af grunden til selvstændig bebyggelse, eller at en udstykning vil medføre væsentlig værdiforringelse af restarealet eller den bestående bebyggelse.

Der er ikke i loven grænser for, hvor mange ferieboliger man kan eje og senere sælge skattefrit. Det ligger i praksis fast, at det er skatteyderen, som skal bevise, at betingelserne for skattefrihed er opfyldt. Har I ejet ferieboligerne i Jylland i mange år, vil kravet til beviset nok ikke være så stort, da der er en pæn geografisk afstand mellem ferieboligerne.

Er der flere år mellem købene, vil I med meget stor rimelighed kunne hævde, at den først købte feriebolig har været anvendt til ferier, og herved opstår problemet tidligst efter købet af feriebolig nr. to. I kan dog risikere, at Skat sætter spørgsmålstegn ved anvendelsen af ferieboligerne. I sådanne tilfælde er det en god idé at sikre sig bevis for, at en ferie faktisk er afholdt i ferieboligen. Dette gøres nemmest og mest praktisk ved, at kvitteringerne fra indkøb i ferieboligens nærområde gemmes.

At I får en tredje feriebolig på Sydsjælland/Møn gør ikke den store forskel, men på et eller andet tidspunkt vil Skat kunne få den opfattelse, at I ikke har mulighed for passe alle jeres ferieboliger. Så det er måske ikke en dårlig ide at sælge en af ferieboligerne i Jylland, samtidig med at I køber en ny feriebolig på Sydsjælland/Møn.

Men det helt klare udgangspunkt er, at opfyldes betingelserne for at sælge ferieboligerne i Jylland skattefrit på nuværende tidspunkt, så fortabes denne mulighed ikke ved, at I køber en tredje feriebolig. En skattefrihed af denne tredje feriebolig skal så vurderes for sig, og i lyset af hvilke andre ferieboliger I samtidig måtte have og anvendelsen af disse.

Hvis man derimod køber tre ferielejligheder i samme ferieboligkompleks, så tror jeg, at det bliver svært at overbevise Skat om, at man på f.eks. ti år har anvendt alle tre lejligheder til feriebrug. Dette gælder også, selv om man via udlejningsbureau kan dokumentere, at lejlighed 1 og 2 har været lejet ud, mens man brugte lejlighed 3 i år 1, og at lejlighed 1 og 3 var udlejet i år 2 mens man holdt ferie i lejlighed 2 etc. Jeg har hørt medarbejdere hos Skat forfægte det standpunkt, at der i et sådant tilfælde ikke kan opnås skattefrihed af mere end en enkelt ferielejlighed. Mig bekendt er spørgsmålet ikke afgjort i praksis.

Med venlig hilsen

Erik Øvlisen, advokat (H)

www.forumadvokater.dk

Har De et spørgsmål til brevkassen, er De meget velkommen til skrive en e-mail til brevkassen@business.dk